određen datum

CIK BiH: Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu održaće se u nedelju, 20. oktobra

Front17.10.24, 13:22h

CIK BiH: Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu održaće se u nedelju, 20. oktobra
Odgođeni izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta u navedenim općinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača

 

 

Odgođeni Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, 20. oktobra. 


Na području navedenih općina, u subotu 19. oktobra, ujutro u 07.00 sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. oktobra u 19.00 sati.


Odgođeni izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta u navedenim općinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača.


Centralna izborna komisija BiH je donijela i posebnu Instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) izdate od strane nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom - LK-O-I4 neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4.


Za potrebe glasanja birača koji su evakuirani, za biračka mjesta Jasenik 127A029, Džanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041, Općinska izborna komisija Konjic odredit će nove lokacije biračkih mjesta na kojima će birači ostvariti svoje biračko pravo, te o tome obavijestiti birače. Neevakuirani birači s navedenih biračkih mjesta, biračko pravo će ostvariti putem šest mobilnih timova.


Centralna izborna komisija BiH je imenovala osam koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.


U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je Instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom "odgođeni izbori". Ovu dodatnu mjeru Centralna izborna komisija uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitiranja izbornog materijala, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK BiH. 


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook