Izazvao brojne reakcije

Iz OHR-a se oglasili: Alija Izetbegović je spasio živote, zlonamjerne su tvrdnje da Schmidt izjednačava njega s presuđenim ratnim zločincem

Front16.10.24, 18:57h

Iz OHR-a se oglasili: Alija Izetbegović je spasio živote, zlonamjerne su tvrdnje da Schmidt izjednačava njega s presuđenim ratnim zločincem
Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene

 

 

Nakon gostovanja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta na Face TV 11. oktobra u kojem je govorio o udžbenicima u bh. entitetu RS, uslijedile su brojne reakcije bh. javnosti na dio izjave u kojoj Visoki predstavnik kaže:
 

"Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način…".


Reakcije su uslijedile jer je navodno visoki predstavnik u isti kontekst stavio prvog predsjednika Predsjedništva međunarodne priznate Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića.
 

Stoga se Raport obratio Uredu visokog predstavnika (OHR) s pitanjima šta je Schmidt želio reći, da li je izjava izvučena iz konteksta, kao i za komentar na žučne reakcije koju su uslijedile nakon ovakve izjave.
 

"Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj,“Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat“, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna. 
 

Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.  


Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote. 


Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.  
 

Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, 'imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica…'", odgovorili su iz OHR-a.  

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook