bore se da se slože

Postaje već skandalozno: MVP EU više ne mogu sakriti podjele oko sukoba na Bliskom istoku

Front14.10.24, 15:31h

Postaje već skandalozno: MVP EU više ne mogu sakriti podjele oko sukoba na Bliskom istoku
Međunarodna kritika izraelske kampanje odmazde u obalnom pojasu raste nakon što je godinu dana rata u Gazi donijelo oko 42.000 mrtvih - a borbe se sada pogoršavaju u Libanu

 

 

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak nisu mogli sakriti svoje podjele oko sukoba koji se spiralno razvija na Bliskom istoku između Izraela i Hezbolaha i Hamasa koje podržava Iran.


Luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel bio je otvoren u svojoj ocjeni da "skoro niko" više ne sluša Evropsku uniju. 


Ministri vanjskih poslova EU bore se da se slože oko odgovora koji bi mogao pomoći u zaustavljanju eskalacije sukoba u regionalni rat punih razmjera na Bliskom istoku.


Razgovori se vode u Luksemburgu sedmicu dana nakon prve godišnjice napada na Izrael 7. oktobra u kojima su militanti predvođeni Hamasom ubili 1.200 ljudi i oteli oko 250.


Međutim, međunarodna kritika izraelske kampanje odmazde u obalnom pojasu raste nakon što je godinu dana rata u Gazi donijelo oko 42.000 mrtvih - a borbe se sada pogoršavaju u Libanu.


Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je da je Izrael od 7. oktobra u "nevjerovatno teškoj situaciji" i da je Hezbolah od tada kontinuirano napadao zemlju iz Libana.


Prvi diplomata EU Josep Borrell izrazio je svoju frustraciju zbog suprotstavljenih stavova zemalja članica bloka o sve napetijem bliskoistočnom sukobu.


- Traje predugo da se izgovore neke stvari koje su sasvim evidentne - rekao je.


- Sasvim je evidentno da bismo trebali biti protiv izraelskih napada na UNIFIL, posebno zato što su naši vojnici tamo - naveo je.


Borrell se osvrnuo na zajedničku izjavu EU o nedavnim napadima na mirovnu misiju UN-a u južnom Libanu, objavljenu uoči skupa.


Saopćenje EU o incidentima sa nekoliko povrijeđenih plavih šljemova trebalo je da bude objavljeno krajem prošle sedmice.


Međutim, proces se odužio zbog blokade od strane Češke, zemlje članice EU koja ima posebno bliske veze s Izraelom.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook