Dok roba čeka

ŽFBiH: Najmanje dva do tri mjeseca za sanaciju pruge, sredstva će osigurati Vlada

Biznis Klub14.10.24, 14:07h

ŽFBiH: Najmanje dva do tri mjeseca za sanaciju pruge, sredstva će osigurati Vlada
Iz Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavac FBiH istaknuli su da je u Luci Ploče trenutno oko 400.000 tona robe za BiH, a poznato je da se jako puno kompanija oslanja na Željeznice FBiH

 

 

Željeznice FBiH (ŽFBiH) poduzimaju svakodnevne aktivnosti u vezi sa sanacijom pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac – Grabovica kod Jablanice, gdje je  tokom nedavnih katastrofalnih poplava i odrona uništena pruga na dužini od 17 kilometara, što je dovelo do potpune blokade željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo.
 

U Željeznicama FBiH procjenjuju da će trebati minimalno dva do tri mjeseca za uspostavu željezničkog saobraćaja na dionici pruge Donja Jablanica-Grabovica, gdje su najveća oštećenja na pruzi.

 

- Sredstva za obnovu pruge osigurat će Vlada FBiH u skladu sa Zakonom o Željeznicama FBiH i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja. Željeznice FBiH su formirale komisiju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja koja je svakodnevno na terenu i utvrđuje štetu. Procjenjena šteta na pruzi iznosi cca 5 miliona KM. Također,  Željeznice FBiH su u stalnom kontaktu sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom u cilju iznalaženja rješenja kako bi se u što kraćem periodu pristupilo obnovi oštećenog dijela pruge  – kazali su Feni iz preduzeća  Željeznice FBiH.
 

Iz Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavac FBiH istaknuli su da je u Luci Ploče trenutno oko 400.000 tona robe za BiH, a poznato je da se jako puno kompanija oslanja na Željeznice FBiH.
 

Kako ističu iz tog preduzeća, glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavlja  prevoz željeznicom preko Luke Ploče su: GIKIL, Arcelor Mittal, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda Lukavac, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije. Roba koja se prevozi je ugalj, koks, nafta, čelični proizvodi, šećer i ostale vrste roba u kontejnerskom saobraćaju.
 

- Pad prihoda na dnevnoj osnovi od prevoza robe i putnika za Željeznice FBiH iznosi oko 280.000 KM, a indirektne štete za privredu BiH su znatno veće. Obim prevoza robe preko Luke Ploče u uvozu, izvozu i tranzitu na godišnjem nivou iznosi oko 32 posto od ukupnog obima prevoza Željeznica FBiH, a  na dnevnoj osnovi prevoz robe na ovoj pruzi iznosi oko 6.500 tona robe – pojasnili su iz ŽFBiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook