Rat na bliskom istoku

Hezbollah najavio nove napade na Izrael, stigao odgovor Izraelaca

Front14.10.24, 09:51h

Hezbollah najavio nove napade na Izrael, stigao odgovor Izraelaca
Hagari je naveo da je bespilotna letjelica Hezbollaha lansirana iz Libana oko 19:00 sati po lokalnom vremenu te dodao da Izrael mora unaprijediti svoju odbranu

 

 

Hezbolah je zaprijetio Izraelu novim napadima ako se njihova ofanziva u Libanu nastavi. S druge strane, iz Izraela su poručili da će istražiti ovaj incident i učiti iz njega.

 

U saopćenju, Hezbollah je napad na Binyaminu opisala kao “složenu” operaciju, u kojoj su desetine projektila lansirani prema Nahariyi i Acreu sjeverno od Haife “s ciljem da se oslabe izraelski odbrambeni sistemi”.

 

Istovremeno su lansirane “eskadrile bespilotnih letjelica, od kojih su se neke koristile prvi put”, koje su uspjele “proći kraj izraelskih radara protuzračne odbrane, a da nisu otkrivene” i pogoditi kamp za obuku u Binyamini južno od Haife.

 

- One su eksplodirale u prostorijama u kojima su bile desetine časnika i vojnika izraelskog neprijatelja - tvrdi se u saopćenju Hezbollaha.

 

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da će Izraelske odbrambene snage provesti istragu kako je dron, kojeg je lansirao Hezbollah, ušao u Izrael bez aktiviranja sistema upozorenja.

 

U poruci iz vojne baze u blizini Binyamine, koja je bila napadnuta, Hagari je rekao: “Naučit ćemo iz ovog incidenta i istražit ćemo kako je bespilotna letjelica ušla u bazu bez upozorenja”.

 

Hagari je naveo da je bespilotna letjelica Hezbollaha lansirana iz Libana oko 19:00 sati po lokalnom vremenu te dodao da Izrael mora unaprijediti svoju odbranu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook