'Oni su živi štit Hezbolaha'

Nezapamćeni napad Izraela, čak je i njihova najveća zagovarateljica zvala Netanyahua: UN dobio jasnu poruku!

Front13.10.24, 18:42h

Nezapamćeni napad Izraela, čak je i njihova najveća zagovarateljica zvala Netanyahua: UN dobio jasnu poruku!
Talijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoeuropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade

 

'

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da su izraelski tenkovi probili vrata baze u južnome Libanonu u kojoj se nalaze mirovne snage. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je pozvao UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga (UNIFIL) iz područja u Libanonu u kojima traju sukobi, javlja Reuters.


Nekoliko sati kasnije snage su izvijestile o daljnjem izraelskom kršenju dogovora, a to se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze.


- Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba - poručio je Netanyahu glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.


- Izraelske obrambene snage to su zatražile više puta, no s obzirom na to da su naišle na opetovano odbijanje, vojnici su posljedično postali živi štit teroristima Hezbolaha - dodao je.


Militantna skupina Hezbolah koju podupire Iran negira izraelske optužbe po kojima koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu.


Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage.


Talijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoeuropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade.


U snagama UNIFIL-a, koje čini 10.000 vojnika, Italija sudjeluje s više od tisuću. Uz Italiju gotovo po 700 vojnika u UNIFIL-u imaju Francuska i Španjolska, članice EU-a koje su također osudile izraelske napade.


Izraelski dužnosnici kažu da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN-a 1701 donesenu nakon rata 2006., kojom se poziva da pogranično područje južnog Libanona bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanonske države, prenosi Jutarnji.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook