'politico' napravio reportažu

Očaj u velikom bh. gradu: ‘Ovdje su svi bolesni, umiru od raka... Imaju tajni ugovor s Vladom, hrane nas, ali i ubijaju!'

Biznis Klub13.10.24, 10:44h

Očaj u velikom bh. gradu: ‘Ovdje su svi bolesni, umiru od raka... Imaju tajni ugovor s Vladom, hrane nas, ali i ubijaju!'
U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak. Meni su 2012. dijagnosticirali rak želuca, kaže Alma iz obližnjeg sela

 

 

"Ovdje smo svi teško bolesni, samo neki to još ne znaju".


Riječi su to tamošnjeg aktivista, koji je 2021. umro od raka pluća, a sada ih prenosi Politico u reportaži o jednom od najzagađenijih gradova na svijetu, piše Jutarnji.hr.


Zenica je grad s oko 100.000 stanovnika, udaljen je 70 kilometara sjeverno od Sarajeva, a posljednih dana našao se u središtu pisanja sportskih medija zbog lošeg stanja stadiona gdje se u petak odigrala utakmica između Bosne Hercegovine i Njemačke.


No, tamošnje stanovnike brinu mnogo tmurnije stvari. Glavni izvor onečišćenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, golema je čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Postrojenje, koje je veliko gotovo kao i sam grad, energiju za proizvodnju dobiva izgaranjem ugljena.


Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog središta Zenice, kazala je za Politico kako se doselila nakon što se udala, prije više od četiri desetljeća.


- Tada je mnogo ljudi radilo u tvornici, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak - kaže. I njoj je 2021. godine dijagnosticiran rak želuca.

 

arcelormittal-zenica


Izet Barčić, iz sela je Bukinje kod Tuzle. Živi sa suprugom nekoliko stotina metara od lokalne termoelektrane.


- Operirali su me četiri puta i izvadili mi pluća. Ova tvornica nas sve ubija i nadam se da ću jednog dana moći napustiti ovo mjesto - kazao je reporteru Politica.


Zemljoradnici kod sela Fajtovci u Sanskom Mostu žale se da u tom području ne žele otkupiti njihovo mlijeko jer životinje piju vodu i jedu zagađenu stočnu hranu.


Industrijski otpad iz željezare ArcelorMittal skuplja se na odlagalištu Rača, a prema bosanskohercegovačkim propisima, trebao bi se skladištiti u posebnim prostorijama kako se prašina ne bi širila u zrak ili zagađivala podzemne vode.


Ne postoje službene studije o korelaciji između aktivnosti tvornice i javnog zdravlja. No studija koju je sponzorirao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih utjecaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i odlagališta.


Najveći investitor u BiH


Istovremeno, ArcelorMittal Zenica je najveći proizvođač takvih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milijun tona godišnje, kao i najveći strani investitor u zemlji, te jedan je od ključnih pokretača gospodarstva u Bosni i Hercegovini i doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine sa 2,3 posto...


Tvornicu je 2004. kupio indijski ArcelorMittal, ali ugovori između kompanije, čiji je vlasnik milijarder Lakshmi Mittal, i bosanske vlade nisu javni.


U tvrtki je integralna proizvodnja čelika, korištenjem željezne rude i proces se odvija na visokoj peći, čeličani, dok se gotova roba proizvodi u valjaonicama. ArcelorMittal Zenica uglavnom koristi željeznu rudu iz Prijedora i tako osigurava i 900 radnih mjesta u tamošnjem rudniku.


Valja podsjetiti i na dokumentarni film "Nebo iznad Zenice". U njemu se naglašava kako ArcelorMittal "pazi da ne prekrši pravila o zagađenju u svojim postrojenjima u Belgiji, dok su u Istočnoj Europi svjesni su da državi nije toliko stalo do zdravlja njezinih građana".

 


(DEPO PORTAL/ad/Fpto:Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook