ZATVORSKI DNEVNIK IZLAZI U JAVNOST

'Umrijet ću u zatvoru, neće biti nikoga od koga ću se moći oprostiti': Posthumni memoari Alekseja Navaljnog

Front12.10.24, 19:28h

'Umrijet ću u zatvoru, neće biti nikoga od koga ću se moći oprostiti': Posthumni memoari Alekseja Navaljnog
Sadržaj čitavog dnevnika javnosti će biti dostupan 22. oktobra. Knjiga pod nazivom “Patriot” bit će “uspomena i sjećanje na mene”, piše ruski disident. Američki izdavač Knopf objavio je kako je planirana i ruska verzija njegova dnevnika

 

 


Ostatak svog života provest ću u zatvoru i ovdje ću umrijeti, napisao je Aleksej Navaljni dvije godine prije nego što je u februaru 2024. umro u ruskom zatvoru, pokazuju prvi objavljeni odlomci iz postumnih memoara tog najžešćega protivnika Vladimira Putina, prenosi Al Jazeera Balkans.


- Neće biti nikoga od koga ću se moći oprostiti (…) Svi će se rođendani proslavljati bez mene. Nikada neću vidjeti svoje unuke. Neću biti tema nikakve porodične priče. Neće me biti ni na jednoj fotografiji - piše Navaljni 22. marta 2022. u svom zatvorskom dnevniku čije su odlomke u petak i subotu objavili The New Yorker i londonski Times, prenosi agencija Hina koja se poziva na AFP.


Sadržaj čitavog dnevnika javnosti će biti dostupan 22. oktobra.


Knjiga pod nazivom “Patriot” bit će “uspomena i sjećanje na mene”, piše ruski disident. Američki izdavač Knopf objavio je kako je planirana i ruska verzija njegova dnevnika.


Po povratku u Rusiju u januaru 2021, nakon teškog trovanja, ovaj aktivist i borac protiv korupcije odmah je uhapšen. Osuđen je na 19-godišnji zatvor zbog “ekstremizma”. Smjestili su ga u kaznenu koloniju na Arktiku gdje je 16. februara umro u dobi od 47 godina.


- Jedino čega se trebamo bojati je da svoju domovinu prepustimo pljački bande lažljivaca, lopova i licemjera - napisao je 17. januara 2022.


U jednom odlomku opisuje tipičan dan u kazneničkoj koloniji. To je 1. jula 2022.: "Ustajanje u 6 ujutro, doručak u 6:20 i početak rada u 6:40. Na poslu sjedite sedam sati za šivaćim strojem, a stolica je niža od visine vaših koljena. Nakon posla nastavljate sjediti još nekoliko sati na drvenoj klupi ispod Putinovog portreta. To se zove ‘disciplinska aktivnost' - opisuje Navaljni.


Piše i o svom štrajku glađu u aprilu 2021. zbog kojega je svakodnevno gubio po kilogram. Vrata zatvorske kuhinje u kojoj se peku piletina i hljeb “namjerno su ostavljana otvorena” kako bi do njega dopirao njihov miris, a u džepove su mu stalno stavljali bombone.


Dana 11. aprila 2021. Aleksej Navaljni “prvi je put osjetio da je emocionalno i moralno na najnižem nivou”. No, ipak, samo nekoliko dana kasnije međunarodna podrška, “među kojima i ona pet dobitnika Nobelove nagrade, čak i JK Rowling”, dala mu je poticaj i novu energiju.


U posljednjem dnevničkom zapisu koji je objavio New Yorker, 17. januara 2024. piše da se među ostalim zatvorenicima i pojedinim zatvorskim službenicima stalno postavlja pitanje – zbog čega se vratio u Rusiju?


Navaljni na to odgovara: “Ne želim napustiti svoju zemlju niti je izdati. Znače li vam išta vaša uvjerenja morate biti spremni braniti ih i, ako je potrebno, žrtvovati se”.

 

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook