tuga do neba

Čovjek koji je izvlačio stradale u nesreći kod Visokog: 'Armin je pokušao da spasi Branku, pronašli ih kako se drže za ruke'

Hronika12.10.24, 11:20h

Čovjek koji je izvlačio stradale u nesreći kod Visokog: 'Armin je pokušao da spasi Branku, pronašli ih kako se drže za ruke'
Oni su bili naprijed. Nije je uspio izvući pa su ih tako našli kako se drže za ruke - priča Tarik Dizdar i dodaje kako su stradali bili vezani u automobilu

 

 

 

Čista snaga volje. Pričaju tako o činu M. B. (22), koji je nakon stravične nesreće u noći na četvrtak u mjestu Dobrinje kraj Visokog otišao potražiti pomoć za prijatelje koji su završili u rijeci Bosni.


Kako pričaju za 24sata mještani, nakon što su autom sletjeli s ceste i survali se niz padinu prema rijeci, on je u jednom trenutku ispao sa stražnjeg sjedala kroz prozor. To mu je spasilo život. Poginuli su njegovi prijatelji Branka Dusper i Armin Puščulović iz Kiseljaka te Amina Kardaš i Sarah Savić iz Visokog.


Hodao do kuća


Čim se osvijestio, krenuo je po pomoć. Kako neslužbeno saznaju, to je bilo u srijedu oko 22 sata. S obzirom na to da na tom dijelu kuće nisu blizu, samo je nastavio hodati. Uspio se dokopati ljudi tri i po sata nakon nesreće, i to dva kilometra dalje u mjestu Buzić Mahala. Policija je potvrdila kako su prvi poziv o tragediji dobili u četvrtak oko 1.30 sati.


- U mjestu Buzić Mahala pronađen je muškarac iz Visokog, koji je imao vidne tjelesne povrede i s kojim je bilo teško ostvariti komunikaciju. Prevezen je u Kantonalnu bolnicu Zenica - piše MUP Zeničko-dobojskog kantona.


Dva sata poslije nazvali su ih iz bolnice i rekli kako je mladić uspio reći da je bio s još troje prijatelja i kako su u Dobrinju sletjeli u rijeku Bosnu. Policijske patrole, Hitna pomoć i vatrogasci odjurili su i uspjeli pronaći tragove slijetanja. U mraku su otkrili auto u rijeci i u njemu četiri tijela, jedno više nego što je teško povrijeđeni 22-godišnjak prijavio. Njemu se stanje pogoršalo te su ga prebacili u Kliniku urgentne medicine u Sarajevu.


- Niko ne zna kako je uspio doći do ljudi. Navodno je rekao da su sletjeli, ali se onesvijestio. Ne dao Bog to nikome - rekao je za 24sata autoprijevoznik Tarik Dizdar, koji je učestvovao u akciji vađenja automobila iz rijeke.


Iako je i ranije učestvovao u akcijama izvlačenja stradalih, susret s unesrećenim ga je jako uznemirio. U glasu su mu se izmjenjivali tuga, ljutnja i očaj.


- Pretpostavljam da je Armin pokušavao spasiti Branku. Oni su bili naprijed. Nije je uspio izvući pa su ih tako našli kako se drže za ruke - priča Dizdar i dodaje kako su stradali bili vezani u automobilu.


- Na tome mjestu, gdje su oni sletjeli, vadio sam barem deset ljudi. Taj zavoj je opasan. I mi lokalni se znamo zamisliti pa projurimo jače nego što treba, a kamoli oni koji ne znaju što im slijedi. Oni su samo projurili ravno, sletjeli s ceste i upali u rijeku. To je velika tragedija i katastrofa - kaže Dizdar i dodaje kako su ga mnogi zvali da mu plate što je odradio posao. Odbio je sve iako od tog posla prehranjuje porodicu i malu djecu.


- Ne želim da se išta plati. Njima, nek' im je Bog na pomoći i laka zemlja - rekao je na kraju Dizdar.


Policija je potvrdila da su obavili obdukciju stradalih.


- Službenici Sektora kriminalističke policije nastavljaju s poduzimanjem svih potrebnih mjera i radnji na dokumentiranju ove saobraćajne nezgode - napisali su iz MUP-a i dodali kako na svemu surađuju s lokalnim tužiteljstvom.


Dan žalosti


Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić će zbog tragedije proglasiti Dan žalosti.


- To će vjerojatno biti dan kada će tragično stradalim u saobraćajnoj nesreći biti klanjana dženaza i obavljen ukop. Sve vrijeme smo u koordinaciji i sa Civilnom zaštitom i sa MUP-om - kazao je Ganić.

 

Nažalost, ovo nije jedina takva nesreća u okolici Visokog. Kako su pisali vatrogasci iz postrojbe u Visokom, nekoliko kilometara dalje od ove nezgode, u mjestu Muhašinovići, 22. februara su autom u rijeku Bosnu sletjela tri mladića.


- S kolegama iz Policijske stanice Visoko iz rijeke smo izvadili tri mlade osobe žive, koje su prevezene odmah vozilom Hitne medicinske pomoći Visoko na ukazivanje pomoći - napisali su na svojoj Facebook stranici pripadnici Vatrogasne brigade iz Visokog.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook