novi centri moći

Rusija i Iran sklapaju savez, Amerika u strahu: 'Formira se novi svjetski poredak'

Front11.10.24, 19:39h

Rusija i Iran sklapaju savez, Amerika u strahu: 'Formira se novi svjetski poredak'
Nakon napada na Ukrajinu, Putin gradi sve čvršće veze sa globalnim Istokom i Jugom

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s iranskim predsjednikom Masudom Pezeškianom danas u Turkmenistanu, pri čemu su dvojica čelnika pozdravila sve snažnije gospodarske veze između svojih zemalja te slične poglede na događaje u svijetu, u savezu koji Sjedinjene Države promatraju sa zabrinutošću, prenosi Index.hr.


Putin nakon napada na Ukrajinu gradi sve čvršće veze s globalnim Istokom i Jugom 


U sukobu s Washingtonom i Europskom unijom zbog ruskog rata u Ukrajini, nečega što on smatra dijelom šire egzistencijalne borbe protiv arogantnog i sebičnog Zapada, Putin želi produbiti veze s, kako sam naziva, globalnim Istokom i globalnim Jugom. 


Putin, čija je zemlja domaćin summita zemalja BRICS-a u Kazanju od 22. do 24. listopada, pozvao je Pezeškiana da dođe u službeni posjet Rusiji. Iranski čelnik je taj poziv prihvatio, objavila je ruska državna novinska agencija RIA. 


- Ekonomski i kulturno, naše komunikacije jačaju iz dana u dan i postaju sve robusnije - rekao je Pezeškian Putinu, prenijela je iranska novinska agencija IRNA.


- Rastući trend suradnje između Irana i Rusije, s obzirom na volju najviših čelnika obiju zemalja, mora se ubrzati kako bi se te veze ojačale - rekao je.

 


Dublje veze s Rusijom protiv zapadnih sankcija


Pezeškian je u rujnu obvezao svoju zemlju na dublje veze s Rusijom kako bi se suprotstavio zapadnim sankcijama. Teheran i Moskva tvrde da su blizu potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu, a Pezeškian je rekao u petak da se nada da bi to pitanje moglo biti finalizirano na summitu BRICS-a u Rusiji kasnije ovog mjeseca.


Sjedinjene Države zabrinuto promatraju odnos Moskve s Teheranom. SAD je optužio Iran da isporučuje Rusiji balističke projektile za upotrebu u sukobu u Ukrajini, što je Teheran negirao.


Zajedno kritiziraju Izrael 


Rusija kaže da se suradnja s Iranom širi u svim područjima. 


- Aktivno radimo zajedno u međunarodnoj areni i naše procjene aktualnih događaja u svijetu često su vrlo slične - rekao je Putin Pezeškianu na marginama konferencije u Ašgabatu, glavnom gradu Turkmenistana, prenosi novinska agencija TASS. 


Pezeškian je, navodi IRNA, primijetio da Iran i Rusija imaju značajne komplementarne kapacitete i da si mogu međusobno pomagati. "Naše pozicije u svijetu mnogo su bliže jedna drugoj nego s drugima", uzvratio je Pezeškian ruskom predsjedniku. 


Pezeškian je ranije rekao da bi Izrael trebao "prestati ubijati nevine ljude" te da izraelske akcije na Bliskom istoku podržavaju SAD i EU. I Rusija je kritizirala Izrael, koji tvrdi da štiti vlastitu sigurnost, zbog bombardiranja civilnih područja.

 


Putin: Formira se novi svjetski poredak 


Kremlj je ranije danas priopćio da je Putin, na konferenciji u toj srednjoazijskoj zemlji, rekao da se formira novi svjetski poredak i da se pojavljuju novi centri gospodarskog rasta te financijskog i političkog utjecaja.


Rusija je podržala "najširu moguću međunarodnu raspravu" o multipolarnom svijetu u nastajanju i bila je otvorena za raspravu o tome unutar raznih foruma, uključujući Zajednicu neovisnih država, Euroazijski gospodarski savez, Šangajsku organizaciju za suradnju i BRICS, rekao je Putin.


 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook