Nakon izbora

Srđan Mandić poručio porodici Ademović da je bolje da se ne pojavljuju u javnosti: Otkrio šta će se rušiti u kompleksu Skenderije

Front09.10.24, 19:38h

Srđan Mandić poručio porodici Ademović da je bolje da se ne pojavljuju u javnosti: Otkrio šta će se rušiti u kompleksu Skenderije
- Dio glasača NIP-a je meni dao povjerenje, tako da s tim ljudima možemo sasvim komotno nastaviti sarađivati. Ovdje je problem u samo jednoj ili dvije osobe koje su napravile cijelu dramu - rekao je Mandić

 

 

Srđan Mandić osvojio je drugi mandat na čelu sarajevske općine Centar. Za N1 je govorio o uspjehu na izborima i pored opstrukcija koje su dolazile naročito od lokalne organizacije Naroda i pravde odnosno vijećnika Jasmina Ademovića i njegovog oca Kemala Ademovića. Također, Mandić je govorio i šta će biti sa centrom Skenderija u Sarajevu.

 

Kada je riječ o porodici Ademović, Mandić na pitanje čime je porodica Ademović bila nezadovoljna u njegovom radu rekao sljedeće:

 

- To ćete pitati njih ako budu u prilici više da govore s obzirom na ovaj rezultat koji su napravili ja mislim da je bolje da se jedno vrijeme ne pojavljuju u javnosti. Ne bih više komentarisao to čime su oni bili nezadovoljni, njihov klub je prepolovljen. Prema rezultatima možda će imati 4 ili 5 od te pobjedničke euforije kojom su mene stalno pod navodnim znacima maltretirali godinama te su govorili da zahvaljujući njima ja postojim. Sad su došli u priliku da građani prepoznaju ko je radio, a ko nije radio - naveo je on.

 

Također, Mandić je kazao da SDP i Naša stranka imaju skoro pa većinu u Općinskom vijeću i da nije cijeli NiP bio protiv njega.

 

- Dio glasača NIP-a je meni dao povjerenje, tako da s tim ljudima možemo sasvim komotno nastaviti sarađivati. Ovdje je problem u samo jednoj ili dvije osobe koje su napravile cijelu dramu - rekao je Mandić.

 

Poruka za Vladu KS

 

S obzirom na to da je u Vladi KS došlo do preglasavanja ministara Naše stranke kada je riječ o povećanju satnice zdravstvenim radnicima, Madnić ističe da problema u funkcionisanju koalcije nema, ali ima poruku za Vladu u KS-u.

 

- Određeni reset bi trebao da se desi u Vladi KS, ne mislim u smislu promjena već da se trgnu. Sada njima vrijeme kuca. Lokalni izbori su gotovi, sada oni trebaju da se spremaju sa naredne izbore za dvije godine. Treba im nova energija - poručio je on.

 

Podsjećamo, u prethodnom mandatu Udruženje građana “Zašto ne” u okviru Istinomjera odnosno monitoringa predizbornih obećanja naveo je da je Mandić ispunio samo jedno obećanje.

 

- Naravno da nije sve bilo idealno. Ostalo je bilo stvari koje nisu bile urađene. Ima tu i subjektivnog faktora. Činjenica je da je svako objektivan to treba konstatovati. Prva godina mandata smo se borili za život u svijetu. Druga godina mandata je bila opterećena teškom ekononskom krizom. Nama su svi ugovori bili otkazani. Nije se moglo raditi i mi smo tek u trećoj godini i oni zlobnici će reći da sam se probudio kada se desio referendum. To nije istina, desilo bi se da nije bilo referenduma - kazao je Mandić.

 

Pitanje Centralne banke BiH

 

Jedno od najaktuelnijih pitanja u ovoj lokalnoj zajednci je spor između Centralne banke BiH i opštine koje je na sudu. Mandić je poručio da nema mjesta za navode da će opština bankrotirati ukoliko na sudu izgubi spor.

 

- Zakon štiti budžete i nije moguće u jednoj godini isplati dug i nije im u interesu da u sudskom epilogu to dobiju jer će dugo vrmena proteći dok dobiju svoj novac - poručio je on.

 

KSC “Skenderija” i rušenje

 

Nakon što je inspekcija donijela odluku da se poslovni objekti na platou KSC “Skenderija” ruše, sada je na potezu opštinska uprava u Centru da riješi imovinsko-pravne odnose i krene u realizaciju onoga što im je naloženo.

 

- Za jedan procenat imamo stečene uslove da se uklanja. Neki su nas tužili i to je na sudu. (…) Veći dio tih objekata nije u ZK i to su privremeni objekti - rekao je Mandić.

 

Kada je riječ o kompletnom rušenju ili obnovi KSC “Skednerija”, Mandić je rekao da je njegovo lično mišljenje da je to zaštičeno dobro kojem treba obnova, ali da će konačnu riječ dati struka i da finansijski o tome će podršku morati dati viši nivoi vlasti jer lokalna zajednica na čijem je čelu to neće moći sama uraditi.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook