jednoglasno izglasano

Tanja Fajon je ovogodišnja dobitnica Ključa Grada Sarajeva!

Front09.10.24, 13:37h

Tanja Fajon je ovogodišnja dobitnica Ključa Grada Sarajeva!
"Vrijedno gradsko priznanje uvaženoj ministrici vanjskih poslova Slovenije u znak zahvalnosti za tradicionalno prijateljstvo i snažnu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i njene prijestolnice"

 

 

"Tanja Fajon je dobitnica Ključa Grada Sarajeva!", objavila je danas na svom Facebook profilu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.


Tanja Fajon je ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a kroz svoje dosadašnje djelovanje zdušno se zalagala za jačanje i ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, kao i za povećanja saradnje između Slovenije i BiH.


Objavivši i zajedničku sliku sa ministricom vanjskih poslova Slovenije, uslikanu u impresivnom enterijeru sarajevske Vijećnice, gradonačelnica Sarajeva je dodala:


"Vrijedno gradsko priznanje uvaženoj ministrici vanjskih poslova Slovenije u znak zahvalnosti za tradicionalno prijateljstvo i snažnu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i njene prijestolnice.


Hvala Gradskom vijeću koje je jednoglasnom odlukom podržalo inicijativu!"

 

 

Tokom svoje posjete Sarajevu u martu ove godine, ministrica Fajon je izjavila da je raduju evropske zastave u Sarajevu, pozitivne priče i ushićenje ljudi zbog, kako je kazala, istorijske odluke Brisela o otvaranju pregovora s BiH.


- BiH je napravila historijski korak i otvorila pristup EU. Jako sam sretna i ponosna da je Slovenija tu igrala jako bitnu ulogu, da smo pomagali u tom procesu, sarađivali u postupku i da ćemo to raditi i dalje. Otvaranje pregovora je težak postupak. Nije toliko bitna destinacija, članstvo u EU, kao same reforme koje znače poboljšanje života ljudi. BiH je napravila izuzetan posao u 13 mjeseci, što je istinski jedan veliki napredak za državu, kazala je Fajon ovom prilikom.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook