Nermin Mandra iznio detalje rezultata

SDA zadovoljno trlja ruke u ZDK: 'Zadržali smo svih šest te osvojilo još tri čelne pozicije u općinama i gradovima'

Front08.10.24, 14:04h

SDA zadovoljno trlja ruke u ZDK: 'Zadržali smo svih šest te osvojilo još tri čelne pozicije u općinama i gradovima'
Dakle, od 11 kandidata za općinske načelnike i gradonačelnike, SDA je osvojila devet pozicija. Sačuvali smo sve pozicije s prethodnih izbora i osvojili nove tri - podvukao je predsjednik KO SDA ZDK Nermin Mandra

 

 

 

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona izrazio je zadovoljstvo rezultatima izbora, a predsjednik tog odbora Nermin Mandra podsjetio je na pres-konferenciji da su imali kandidate za gradonačelnike i načelnike u 11 od 12 gradova i općina tog kantona te da su, prema preliminarnim podacima, osvojili devet čelnih pozicija.


On je podsjetio da je u prošlom izbornom ciklusu, 2020. godine, SDA imala šest općinskih načelnika i gradonačelnika.


-Danas je taj broj-devet. Dakle, od 11 kandidata za općinske načelnike i gradonačelnike, SDA je osvojila devet pozicija. Sačuvali smo sve pozicije s prethodnih izbora i osvojili nove tri - podvukao je Mandra.  


Navodi da je načelnik Olova ostao Đemal Memagić, koji je bio jedini i možda među najstarijim kandidatima u BiH te da je ovo drugi izborni ciklus da je on jedini kandidat za općinskog načelnika. Također, kandidat za načelnika Breze Vedad Jusić je, dodaje Mandra, nakon što je prošli mandat osvojio kada je bio najmlađi kandidat, ovog puta je pobijedio s 92 posto osvojenih glasova.


Sa više od 65 posto glasova novi mandat dobio je aktuelni gradonačelnik te stranke Mirza Ganić, a u tom gradu imaju i većinu u Gradskom vijeću. Mirnes Bajtarević zadržao je poziciju u Kaknju, a Suad Huskić u Tešnju. Huskiću će ovo biti i četvrti mandat na čelu te općine.


-Kakanj i Tešanj su posebni po jednoj unutarstranačkoj utakmici koja se dešavala nakon što su naši dosadašnji ugledni članovi istupili iz SDA i formirali svoje partije ili neovisne liste. Mi smo ovim rezultatima u Kaknju i Tešnju pokazali poseban rezultat, posebnu snagu SDA u tim sredinama - kazao je Mandra.


Gradonačelničku poziciju u Zenici ponovo nisu uspjeli vratiti.


-Ali smo napravili izvanredne rezultate i za poziciju gradonačelnika i za vijeće. Naši su rezultati porasli, možda, za 40 posto za gradonačelnika, a povećali smo broj vijećnika za najmanje tri. Još uvijek sa blagom dozom opreza govorimo o izboru u Žepču, jer se očekuju još neki glasovi mobilnih timova i iz inostranstva. U ovom trenutku je naš Suvad Hadžić kandidat sa najviše glasova - kazao je Mandra.


Uz Zenicu, dodao je, utakmica je bila s aktuelnim načelnicima i gradonačelnicima i u Maglaju i Zavidovićima.


-U Zavidovićima je pobijedila kandidatkinja SDA koja je najmlađa među kandidatima, a uz to je i jedna od četiri žene koja je pobijedila u BiH - tri u Federaciji i jedna u Republici Srpskoj. Posebno smo ponosni na nju i na rezultat koji je zabilježen u borbi s gradonačelnikom, koji je tu već dva mandata i u borbi i sa SDP-ovim izuzetno dobrim protukandiadtom - kazao je Mandra.


Novi načelnik Maglaja, dodao je, postao je i Maid Suljaković, koji je pobijedio SDP-ovog načelnika koji je tu već osam godina. Također, pobjeda Mirnesa Tukića koji je odbranio mandat, bila je "briljantna i sa izvanrednim rezultatom od preko 55 posto glasova". 


Uime izabranih načelnika i gradonačelnika, na pres-konferenciji su se obratio Suad Huskić, koji je ponovno izabran za načelnika Tešnja i nova gradonačelnica Zavidovića Erna Merdić-Smailhodžić.


Huskić je naglasio kako je ovo bila „značajna politička utakmica i borba“ te da mu je zadovoljstvo što ima povjerenje glasača.


-Najveće je zadovoljstvo imati potvrdu ranijeg rada, da ste radili ispravno, pa ponovo dobili podršku birača. Izbor naroda je istovremeno i politička poruka. U ovom slučaju, u kontekstu Tešnja pa i u kontekstu ZDK-a, možemo čitati političku poruku da je narod tražio povjerljive ljude - kazao je Huskić.


Merdić-Smailhodžić je istakla kako su, nakon osam godina, uspjeli vratiti čelnu poziciju u Zavidovićima.


-Kao predsjednica Općinske organizacije, trudila sam se ponuditi mladu, ambicioznu i perspektivnu, angažovanu SDA. Na kraju krajeva, onakvu kakvu narod želi i kakvu je prepoznao - istakla je Merdić-Smailhodžić, koja je podvukla da je pobjedu ostvarila u konkurenciji trojice muških konkurenata.


Kandidat za načelnika Žepča Suvad Hadžić trenutno vodi s oko 330 glasova više u odnosu na drugorangiranog kandidata, HDZ-ovog Matu Zovku.


-Ostalo je još da se prebroje glasovi dijaspore i mobilnih timova. To se očekuje danas, u toku dana. Međutim, mnoge nepravilnsti koje su napravili brojači, predsjednici i članovi biračkih odbora, također su nešto o čemu će se govoriti u narednom periodu - kazao je Hadžić.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook