Dodik traži ostavke

Državni ministar i državni poslanik SNSD-a izgubili izbore: Debakl Staše Košarca i Miroslava Vujičića u Istočnoj Ilidži

Front08.10.24, 10:12h

Državni ministar i državni poslanik SNSD-a izgubili izbore: Debakl Staše Košarca i Miroslava Vujičića u Istočnoj Ilidži
Samo 894 birača, od njih oko 13.600 u Istočnoj Ilidži, dali su svoj glas Košarcu. Taj broj glasova nije bio dovoljan da Košarac bude ni prvi po broju osvojenih glasova, iako je bio nosilac liste, pa je završio na drugom mjestu

 

 

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a sinoć je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, kazao da će ta stranka analizirati odgovornost onih kadrova koji SNSD-u nisu donijeli pobjedu na jučerašnjim izborima, a to su obećali. Iako odgovorne nije imenovao, Raportovi izvori tvrde da su se ove Dodikove riječi prvenstveno odnosile na Stašu Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je bio nosilac liste SNSD-a u Istočnoj Ilidži, te na Miroslava Vujičića kandidata SNSD-a za načelnika Istočne Ilidže i državnog poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 


- Nastavit ćemo da analiziramo odgovornost, mnogi su se bili uspavali, niko ne može biti spokojan. Dobili su od SNSD-a podršku da budu kandidati, a u njihovim mjestima nismo pobijedili. Oni su izgubili, a imali su dovoljnu podršku SNSD-a. Onaj koji ne bude na svom glasačkom mjestu imao ono što je rekao partiji i zavjetovao se da će uraditi, može sutra odmah donijeti ostavku - kazao je između ostalog Dodik govoreći o onima koji nisu donijeli očekivani rezultat SNSD-u. 


SNSD-ov Miroslav Vujičić je izgubio utrku od aktuelnog načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića iz SDS-a, koji ga je „potukao“ razlikom u glasovima od nekoliko hiljada. 

 

SNSD je izgubio i utrku od SDS-a da bude prvi po broju glasova za odbornike u Skupštini opštine Istočna Ilidža, a nosilac liste im je bio Staša Košarac, državni ministar SNSD-a u Vijeću ministara BiH. 


Samo 894 birača, od njih oko 13.600 u Istočnoj Ilidži, dali su svoj glas Košarcu. Taj broj glasova nije bio dovoljan da Košarac bude ni prvi po broju osvojenih glasova, iako je bio nosilac liste, pa je završio na drugom mjestu. 
 

S druge strane Darko Babalj koji je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH bio je nosilac liste te stranke i osvojio je 1.622 glasa. 


Sigurno je da se Babalj neće odreći poslaničkog mandata u državnom parlamentu, ali  će mu ovaj rezultat učvrstiti poziciju u SDS-u.


No, pitanje je šta će biti s Košarcem?


Da li će ostati  na poziciji državnog ministra i nakon debakla na lokalnim izborima što je veoma naljutilo Dodika ili će možda Košarac podnijeti ostavku na ministarsku funkciju i prihvatiti se odborničkog mandata. 
 

Naravno da je teško očekivati ovakav scenarij, pogotovo dobrovoljan od Košarca, ali je veoma izvjesno da se ni on ni Vujičić koji je inače i predsjednik OO SNSD-a u Istočnoj Ilidži neće naći na listi SNSD-a za opće izbore u BiH koji su za dvije godine. 
 

Jer, nisu uspjeli proći test povjerenja građana ni na lokalnim izborima. 


A, prve sankcije, kako saznaje Raport, već bi ih mogle stići u narednim danima. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook