Zbog poplava

Izbori i dalje pod upitnikom: CIK BiH u stalnom zasjedanju, konačna odluka očekuje se sutra

Front04.10.24, 16:39h

Izbori i dalje pod upitnikom: CIK BiH u stalnom zasjedanju, konačna odluka očekuje se sutra
- Rok za dostavu informacija je sutra do 11 sati, nakon čega će se steći uvjeti da Centralna izborna komisija BiH donese potrebne odluke o eventualnom odlaganju izbora u skladu s članom 14.2 Izbornog zakona BiH - saopćeno je

 

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrazila je najdublje saučešće članovima porodica stradalih u poplavama i klizištima, koja su zadesila pojedine općine/gradove u BiH. Zbog novonastale situacije, dva dana prije Lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija BiH je u stalnom zasjedanju. Danas u 13 sati je održan prvi dio 75. sjednice i održavat će se po potrebi, u nastavcima - navode u saopćenju za javnost. 

 

U cilju donošenja potrebnih odluka vezanih za izborni proces, Centralna izborna komisija BiH je usvojila više zaključaka prema kojima se od svih općinskih/gradskih izbornih komisija traži dostavljanje kompletne informacije o situaciji na terenu u smislu sigurnosti izbornog materijala, pristupačnosti biračkim mjestima, stanju putne komunikacije i slično, a što može utjecati na normalno odvijanje izbornog procesa.

 

- Rok za dostavu informacija je sutra do 11 sati, nakon čega će se steći uvjeti da Centralna izborna komisija BiH donese potrebne odluke o eventualnom odlaganju izbora u skladu s članom 14.2 Izbornog zakona BiH. 

 

Centralna izborna komisija BiH će se obratiti i Vijeću ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama i svim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informiraju Centralnu izbornu komisiju BiH o svim odlukama koje donesu u vezi situacije s poplavama i klizištima, ali da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave i sve druge informacije s kojima raspolažu a koje su relevantne za organizaciju izbora. Centralna izborna komisija BiH će putem saopćenja i objava na društvenim mrežama redovno obavještavati javnost o svim aktivnostima i odlukama koje bude donosila.

 

Pozivamo sve u Bosni i Hercegovini, posebno medije, da ne objavljuju neprovjerene informacije u vezi s izbornim procesom u Bosni i Hercegovini i na taj način spriječe širenje dezinformacija. Sve osnovne informacije o Lokalnim izborima u BiH, CIK BiH je objavila i na današnjoj press konferenciji i u saopćenju za javnost koje je dostupno na linku https://www.izbori.ba/?Lang=3&CategoryID=64&Id=5396 - navodi Ured za informiranje CIK-a BiH.

 

(FENA/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook