Povučena sa hrvatskog tržišta

Oglasio se proizvođač sporne pegle za kosu iz Orašja: 'Nije opasna i može se koristiti'

Biznis Klub03.10.24, 18:19h

Oglasio se proizvođač sporne pegle za kosu iz Orašja: 'Nije opasna i može se koristiti'
Maxhof grupa tvrdi da njihova profesionalna pegla za kosu model SD-510A nije opasna, jer posjeduje važeće CE certifikate i testirana je prema evropskim standardima

 

 

Povodom najave Državnog inspektorata Republike Hrvatske o povlačenju jedne vrste pegle za kosu zbog mogućnosti strujnog udara, oglasilo se rukovodstvo Maxhof grupe iz Orašja, proizvođača pegle.

 

Iz Maxhof grupe naglašavaju da je objava Rješenja Državnog inspektorata nedovoljno jasna jer ne sadrži informacije o tome da se povlačenje odnosi na određenu seriju proizvoda, konkretno seriju SD0309. Također, proizvođač ističe da se radi o seriji iz 2021. godine koja je u to vrijeme plasirana na tržište.

 

- U Rješenju Državnog inspektorata nigdje se ne navodi da se zabranjuje prodaja modela tog proizvoda SD-510A nego samo prodaja serije SD0309 čija je prodaja u Republici Hrvatskoj potpunosti izvršena 2021. godine. Proizvod profesionalna pegla za kosu model SD-510A koja se trenutno nalazi na tržištu BiH posjeduje važeće CE certifikate izdate od ovlaštenog akreditiranog certifikacijskog tijela TUV Rheinland /CCIC. Testiranje proizvoda prema važećim normama i standardima rađeno je dva puta, a zadnji puta je to bilo 2023. godine - navode.

 

Navode da su oba testiranja potvrdila da je proizvod u skladu sa svim evropskim standardima.

 

- Posjedujemo navedeni Izvještaj testiranja proizvoda profesionalna pegla za kosu model SD-510A koji sadrži 120 stranica i detaljno opisuje cjelokupno testiranje - zaključuju iz Maxhof grupe.

 

Dakle, državni inspektorat Republike Hrvatske povlači samo seriju SD0309 zbog mogućnosti strujnog udara. Proizvođač, Maxhof grupa, tvrdi da njihova profesionalna pegla za kosu model SD-510A nije opasna, jer posjeduje važeće CE certifikate i testirana je prema evropskim standardima. Također, navode da su testiranja provedena dva puta, a posljednje je bilo 2023. godine, potvrđujući da je proizvod u skladu sa svim standardima.

 

U Rješenju inspektorata se ne zabranjuje prodaja modela SD-510A, što dodatno ukazuje da taj model, koji je u upotrebi u Bosni i Hercegovini, nije povezan s rizikom od strujnog udara.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook