Prijem nije otkazan?

Ambasadorica Izraela: Nisam sigurna da je otkazan prijem 7. oktobra, u Gazi imamo dva cilja

Front03.10.24, 17:47h

Ambasadorica Izraela: Nisam sigurna da je otkazan prijem 7. oktobra, u Gazi imamo dva cilja
Kazala je da ovaj događaj nije usmjeren protiv bilo koga, nego se obilježava događaj koji se desio u Izraelu kao Dan žrtava masakra 7. oktobra

 

 

Nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg danas je za N1 kazala da prijem povodom sedmog oktobra možda i neće biti otkazan, te je istakla da su minimalno 50 posto žrtava u Gazi ustvari borci Hamasa koje je nazvala terorističkom grupom.

 

Na pitanje da prokomentariše najavu događaja povodom sedmog oktobra i njegovo navodno otkazivanje.

 

- Nisam sigurna da je otkazan prijem, nažalost znate da je BiH država u kojoj volim da radim. Nažalost, postoje političari koje vodi mržnja i odvajanje i zaista vrše pritisak u državi pogotovo na putu priključenja u EU. Mislim da političari koji daju podsticaj terorističkim napadima na moju državu trebaju zabrinuti cijeli svijet. Mi jačamo bilateralne odnose Izraela i BiH i voljna sam nastaviti raditi sa svima ko želi voditi pristojan razgovor, a ne baviti se antisemitizmom - kazala je Peleg.

 

Kazala je da ovaj događaj nije usmjeren protiv bilo koga, nego se obilježava događaj koji se desio u Izraelu kao Dan žrtava masakra 7. oktobra.

 

- Ne znam kako neko može dovesti u pitanje moju privilegiju da odamo počast ubijenim - istakla je.

 

Peleg ističe da ako ima političara koji smatraju da Izrael ne treba obilježiti 7. oktobar, onda se treba zapitati o njihovim motivima.

 

- Ja zastupam državu Izrael i građane Izraela. Usput Jevreji, muslimani, kršćani, želim da se sjetim građana moje države koji su ubijeni sedmog oktobra. Ja sam odgovorna za građane moje države, ako ima političara u BiH koji misle da ne priliči da se sjetimo tih građana sedmog oktobra, onda se treba zapitati o njihovim motivima. To je pitanje koje vaša država treba da riješi, a ako postoje skriveni motivi onda je to pitanje za međunarodnu zajednicu da to propita - naglasila je.

 

Kaže da ne može govoriti o jevrejskoj zajednici u BiH, nego o državi Izrael.

 

- Ne mogu diskutovati o pojedincima koji su pozvani, ali Jevrejska zajednica je pozvana naravno. Ja ne mogu govoriti o jevrejskoj zajednici u BiH, nego o državi Izrael. Mi rado radimo na promociji naših vrijednosti i to ćemo nastaviti - poručila je.

 

Peleg je kazala da Izrael nema ništa protiv naroda Palestine.

 

- Mislim da je moja država više puta jasno rekla da nemamo ništa protiv naroda Palestine nego protiv Hamasa, terorističke organizacije. Čak i građani Gaze prihvataju da je Hamas loš za njih. Hamas nije organizacija koja vodi Palestince bilo gdje. Želimo vidjeti palestinski narod zajedno sa Izraelom, da rade na zajedničkom prosperitetu. Svi želimo bolji život i za Palestince, ali ne smijemo tolerisati nasilje i terorizam - istakla je.

 

Peleg ističe da Izrael neće pristati na pritiske pod prijetnjom terorizma.

 

- Teritorijalno pitanje između Izraela i susjeda je nešto što smo dokazali u prošlosti. Kada god se nešto ostvari preko pregovora, onda je Izrael dobar. Ako Izrael treba da preuzme zajednice koje žive na Zapadnoj obali cijena će biti mir, ali sve preko pregovora. Mi uporno ponavljamo još od devedesetih, Izrael se povukao sa različitih teritorija u prethodnih 30 godina. Sve je pitanje pregovora, ali nismo voljni pristati na preduslove i nismo voljni da budemo pod pritiskom terorističkih napada. Terorizam nije način - navela je Peleg.

 

Još je kazala da Izrael u Gazi ima dva cilja, te da je barem 50 posto žrtava ustvari borci Hamasa.

 

- U Gazi imamo dva cilja: Jedan je da oslobodimo taoce, a drugi je da pazimo da Hamas nema kontrolu nad Gazom. Ako Hamas nastavi kontrolu nad Gazom, onda će se sedmi oktobar ponoviti. Ja ne negiram činjenicu da su civili ranjeni, da su izgubili živote, ali kada lideri Hamasa daju intervjue jasno kažu da će žrtvovati civile za svoju misiju. To je razlog zašto se Izrael bori u Gazi. Ne da povrijedi civile, definitivno ne namjerno ali sjedišta Hamasa su u bolnicama, školama i džamijama. Naši vojnici nemaju drugu mogućnost nego da se bore tamo gdje se oni nalaze. Svaki konvoj humanitarne pomoći se koordinira, ali namjera nije da se nanosi bol civilima. Mogu vam reći da je barem 50 posto žrtava u Gazi teroristi Hamasa koji su se borili protiv naših vojnika. Neka se Hamas prestane kriti iza civila - zaključila je.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook