Otkrio šef diplomatije

Nasralah prije nego što je ubijen pristao na primirje?

Front03.10.24, 16:09h

Nasralah prije nego što je ubijen pristao na primirje?
Libanski šef diplomatije je dodao da je viši savjetnik američkog predsjednika Amos Hohstajn trebao otići u Liban kako bi pregovarao o prekidu vatre

 

 

Libanski ministar vanjskih poslova Abdalah Rašid Buhabib (Abdallah Rashid Bouhabib) tvrdi da je lider Hezbolaha Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah) pristao na 21-dnevno primirje, koje su predložile SAD i Francuska. 

 

Na to je pristao svega nekoliko dana prije nego što ga je Izrael ubio u napadu na Bejrut.

 

 - Potpuno smo se složili. Liban je pristao na prekid vatre, ali u dogovoru s Hezbolahom. Predsjedavajući libanskog Predstavničkog doma Nabih Beri konsultovao se s Hezbolahom i obavijestili smo Amerikance i Francuze. A oni su nam rekli da je i Netanjahu saglasan s izjavom koju su objavila oba predsjednika – Bajden i Makron - rekao je Abdalah Rašid Buhabib.

 

Libanski šef diplomatije je dodao da je viši savjetnik američkog predsjednika Amos Hohstajn trebao otići u Liban kako bi pregovarao o prekidu vatre.

 

- Rekli su nam da je Netanjahu pristao na to i tako smo dobili i Hezbolahov pristanak. Znate šta se dogodilo od tada - rekao je Buhabib u intervjuu za CNN.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook