DUG 2,7 KILOMETARA

Konačno ugovor za tunel Kvanj: Ko je dobio posao vrijedan preko 125 miliona eura...

Biznis Klub03.10.24, 14:47h

Konačno ugovor za tunel Kvanj: Ko je dobio posao vrijedan preko 125 miliona eura...
Poddionica Tunel Kvanj - Buna duga je 5,10 kilometara i dio je dionice Mostar jug - Buna. Od značajnih objekata na ovoj poddionici gradit će se tunel Kvanj (2,7 kilometara), vijadukt Rotimski potok (330 metara) i nadvožnjak Rujevice (44 metra). Rok završetka izgradnje poddionice Tunel Kvanj - Buna je 30 mjeseci

 

 

U petak, 4. oktobra, u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji poddionice Tunel Kvanj - Buna.


Ugovor će potpisati Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Sun Jun, generalni direktor China Road and Bridge Corporation PJ Banja Luka te Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka u ime JP Autoceste FBiH i Yang Dong, direktor podružnice CRBC Srbija Beograd kao svjedok u ime izvođača radova, konzorcija koji čine China Road and Bridge Corporation, Azvirt Limited Liability Company i Hering d.d. Široki Brijeg. 


Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Kvanj - Buna iznosi 125.231.549,16 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).


Poddionica Tunel Kvanj - Buna duga je 5,10 kilometara i dio je dionice Mostar jug - Buna. Od značajnih objekata na ovoj poddionici gradit će se tunel Kvanj (2,7 kilometara), vijadukt Rotimski potok (330 metara) i nadvožnjak Rujevice (44 metra). Rok završetka izgradnje poddionice Tunel Kvanj - Buna je 30 mjeseci. 


Tender za za ovu dionicu (pretkvalifikacije) prvi put je objavljen 30. decembra 2019. godine, ali je poništen u aprilu 2022. godine te potom ponovljen.


Ponovljeni tender objavljen je 9. avgusta 2022. godine ali su ga Autoceste Federacije BiH poništile budući da je proteklo više od 12 mjeseci za koliko je propisan rok valjanosti tendera a nisu izabrani najpovoljniji ponuđači. Na ponovljenom tenderu  prijave za pretkvalifikacije podnijelo je osam podnositelja zahtjeva, među kojima su najbrojnije bile kineske i turske kompanije.


Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenuo je istragu još u novembru 2021. godine zbog sumnji na moguću korupciju, prevaru ili druge nezakonite radnje u procesu evaluacije ponuda.


Novi tender se takođe se otegao budući da je rok za dostavljanje ponuda tri puta produžavan, sa 2. aprila na 15. april, a potom i na 26. april 2024.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook