Objavila Sabina Ćudić

U Vijeću Evrope usvojena Rezolucija o BiH uz važan amandman

Front02.10.24, 20:41h

U Vijeću Evrope usvojena Rezolucija o BiH uz važan amandman
U usvojenoj Rezoluciji se pohvalio napredak naše zemlje na njenom EU putu, te promjene Izbornog zakona koje je uveo visoki predstavnik Christian Schmidt

 

 

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, objavila da je u Vijeću Evrope usvojena Rezolucija o napretku naše zemlje.


Ćudić je objavila kako je Rezolucija dobila veliku podršku u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, uz važan amandman o zabrani veličanja ratnih zločinaca u školama u Bosni i Hercegovini.
 

- Usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u tekst koje sam intervenisala kroz komitete, usvojen moj amandman kojim se traži zabrana veličanja ratnih zločinaca u školskim kurikulima - ogromnom većinom glasova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 
 

Hvala kolegama iz gotovo svih zemalja članica na podršci. Hvala i vama dragi prijatelji na porukama, podršci i oprostite na neprestanom izvještavanju, mislim da je važno - objavila je Ćudić.


Inače, u usvojenoj Rezoluciji se pohvalio napredak naše zemlje na njenom EU putu, te promjene Izbornog zakona koje je uveo visoki predstavnik Christian Schmidt.
 

U tekstu Rezolucije se kritikuju vlasti u RS zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda. Spominje se i Rezolucija o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i poziv na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, popunjavanje Ustavnog suda, donošenja novog zakona o VSTV-u kao i usvajanje zajedničkog programa učenja historije u cijeloj Bosni i Hercegovini.
 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook