Kako Naša stranka redefiniše politiku u BiH

Alen Girt: 'Moramo sarađivati, politika uključuje pomirenje različitih stavova kako bismo napredovali'

Front01.10.24, 10:42h

Alen Girt: 'Moramo sarađivati, politika uključuje pomirenje različitih stavova kako bismo napredovali'
Svjestan sam da jedna politička grupa teško sama može dobiti povjerenje građana i zato se ne može bez saradnje s drugima. Stoga, politika uključuje pomirenje različitih stavova kako bismo napredovali - kaže u razgovoru za DEPO Portal Alen Girt, potpredsjednik Naše stranke

 

 

 

Alen Girt je istaknuta figura u bosanskohercegovačkoj političkoj areni, poznat kao potpredsjednik Naše stranke (NS). Njegovo političko djelovanje, obilježeno socioliberalnim principima i fokusom na ljudska prava, postavilo ga je kao ključnog aktera u nastojanjima za promjenama u političkom sistemu BiH. 


Naša stranka, koja je osnovana 2008. godine, zabilježila je značajan uspjeh u posljednjim godinama, donoseći rješenja za brojne reformske zakone koji bi se mogli implementirati na svim nivoima Bosne i Hercegovine. 


Predstojeći izbori u BiH, zakazani za 6. oktobar 2024. godine, predstavljaju izazov i priliku za Alena Girta i Našu stranku. U vremenu kada se politička scena suočava s neodrživim praksama i razočaranjem građana, Girtova sposobnost da artikuliše viziju bolje budućnosti i da gradi koalicije bit će ključna za uspjeh Naše stranke.


 

alen-girt-nasa-stranka
Dolazim iz realnog sektora koji se bavi međunarodnim poslovanjem, a socijalno-liberalna filozofija mi je vrlo bliska. Kao liberal vjerujem u mala i srednja preduzeća koja će poslovati na tržištima van naše zemlje

Naša stranka je, slažu se i oponenti, napravila promjenu. Donijeli su brojne dobre propise i zakone koji su se kasnije preslikali na FBiH. Šta je, po Vama, odredilo taj uspjeh?


Naša stranka je od početka drugačija priča. Nije proistekla iz drugih stranaka i formirana je od strane ljudi koji su svoj uspjeh na drugim poljima željeli prenijeti na političko polje, nezadovoljni politikama tadašnjih stranaka i cijelom političkom situacijom. Znali su šta je potrebno za uspjeh, a problemima su pristupali temeljito, shvatajući da rješenja leže u donošenju boljih propisa i zakona. Također, prihvatili su da podrže ideje i inicijative drugih stranaka kada su one bile konstruktivne i dobre za društvo, što je rijetkost. Ovo je bilo ključno za sticanje povjerenja kod građana, ali i kod drugih stranaka, čime su postali poželjan koalicioni partner.


Koji je bio Vaš motiv da se priključte upravo Našoj stranci?


Dolazim iz realnog sektora koji se bavi međunarodnim poslovanjem, a socijalno-liberalna filozofija mi je vrlo bliska. Kao liberal vjerujem u mala i srednja preduzeća koja će poslovati na tržištima van naše zemlje. Također, individualna ljudska prava su mi na prvom mjestu; smatram da nema slobodnog društva bez slobodnog pojedinca, što je osnova liberalizma. U srcu sam socijalista jer smatram da oni koji se ne mogu izboriti na tržištu rada moraju biti podržani od strane društva i to treba da bude zadaća države.

 

Šta je politika za Vas?


U suštini, politika za mene je natjecanje između političkih grupa  koji imaju zajedničke ideje i vizije o budućnosti svoje zemlje. Sve te političke grupe pokušavaju objasniti građanima te vizije i traže njihovo povjerenje da povedu društvo naprijed. Svjestan sam da jedna politička grupa teško može sama dobiti povjerenje svih građana i zato se ne može bez saradnje s drugima. Stoga, politika uključuje pomirenje različitih stavova kako bismo napredovali.

 

alen-girt-nasa-stranka-2
Politika je za mene natjecanje između političkih grupa  koji imaju zajedničke ideje i vizije o budućnosti svoje zemlje. Sve te političke grupe pokušavaju objasniti građanima te vizije i traže njihovo povjerenje da povedu društvo naprijed


Koja promjena je potrebna bh. politici da bi postala efikasnija?


Smatram da stranke trebaju graditi svoje djelovanje na pozitivnim primjerima i takmičiti se u kreativnosti rješenja, umjesto da gubimo vrijeme na negativne kampanje. Država treba postati najbolji poslodavac, s modelima poslovanja državnih firmi koji će biti primjer kvalitete i profitabilnosti. Mislim da moramo da vratimo pristojnost u politiku i početi tražiti najbolje u svakome od nas, a ne obrnuto.


Na koji uspjeh ste najponosniji u prethodnom periodu?


Ponosan sam što sam kao vijećnik bio na usluzi građanima. Upoznavao sam se s njihovim problemima i kroz inicijative tražio rješenja za njih.  Uveo sam praksu obilaska javnih preduzeća prije usvajanja njihovih izvještaja, čime sam se bolje pripremao za rasprave na vijeću. Također, ponosan sam da sam kao gradski vijećnik radio na jačanju veza između Sarajeva i gradova u Turskoj, što je bilo prirodno s obzirom na moje obrazovanje u Ankari.


 

alen-girt-nasa-stranka-3
Moramo odgovoriti potrebama građana i tu nema mjesta političkim prepucavanjima i ideologijama. Bitno je da se nastave voditi transparentne javne rasprave i da se zajedno sa građanima odlučuje o razvoju općine

Šta namjeravate raditi u narednom mandatu?


Želim pomoći u stvaranju funkcionalnog vijeća u opštini Centar, gdje ćemo usaglašavati stavove, a ne samo preglasavati jedni druge. Ne trebamo zaboraviti da se na lokalnom nivou bavimo osnovnim problemima s kojima se susreću naše komšije i naše porodice. To su više igrališta, zelenih površina, vrtića i škola za našu djecu, problemi parkiranja, infrastrukture u svakom smislu. Moramo odgovoriti potrebama građana i tu nema mjesta političkim prepucavanjima i ideologijama. Bitno je da se nastave voditi transparentne javne rasprave i da se zajedno sa građanima odlučuje o razvoju općine.


Koje dostignuće u političkom smislu će Vas učiniti zadovoljnim u narednom periodu?


Volio bih da Naša stranka dobije priliku voditi procese na svim nivoima naše države i pomogne ulasku naše zemlje u Evropsku uniju što bi smatrao velikim dostignućem.Ja se izjašnjavam kao Bosanac, što trenutno automatski znači da sam Ostali. Želja  mi je da se svi građani mogu kandidovati za sve pozicije uključujući i za člana Predsjedništva BiH, što trenutno nije moguće.


Koje lično postignuće bi Vam donijelo zadovoljstvo?


Kasnije sam se uključio u politiku i svjestan sam vremenskih ograničenja u daljem bavljenju politikom, ali ambicije su prisutne. Činjenica da sam postao potpredsjednik Naše stranke mi je dovoljna satisfakcija unutar stranačkog djelovanja, pored toga volio bih se okušati i na nekoj izvršnoj funkciji u budućnosti.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook