Predsjednik Srbije

Vučić: Samo glup čovjek može da kaže da sam ja ruska marioneta i agent

Front30.09.24, 09:57h

Vučić: Samo glup čovjek može da kaže da sam ja ruska marioneta i agent
Na pitanje o odnosu sa Donaldom Trumpom, Vučić je rekao da su imali veoma dobre odnose, podsjećajući na dugo veče koje je proveo u razgovoru sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika SAD

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Politico da je veoma ponosan na svoje dobre odnose sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, ali se osvrnuo i na odnose sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

 

Na pitanje šta Srbija dobija od Rusije i Kine, imajući u vidu da su najveći investitori u Srbiji Njemačka, Francuska i Italija, Politico piše da je Vučićev odgovor bio "iznenađujuće iskren".

 

- Njihovu podršku teritorijalnom integritetu Srbije - odgovorio je Vučić.

 

Govoreći o američkom predsjedniku Joeu Bidenu, Vučić je rekao da sa njim ima "relativno dobre odnose" i dodao da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država najbolje pripremljen čovjek sa kojim je ikada razgovarao, te da ga je potcijenio.

 

Na pitanje o odnosu sa Donaldom Trumpom, Vučić je rekao da su imali veoma dobre odnose, podsjećajući na dugo veče koje je proveo u razgovoru sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika SAD i drugim zvaničnicima u Bijeloj kući.

 

- Nije uvijek bilo lako, ali ti ljudi su bili veoma vrijedni i posvećeni - rekao je predsjednik Srbije.


Odgovarajući na pitanje koga želi da vidi u Bijeloj kući kaže:


"Imam neke preferencije, ali ne pričam o tome glasno".

 

Kako dodaje, sa Kamalom Harris se vidio samo jednom i to na dva minuta.

 

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Vučić kaže da su za njega govorili da je ruska marioneta i navodi da se sa predsjednikom Ruske Federacije Putinom sreo dvadesetak puta, te da ga poprilično dobro poznaje.


- Јa ruska marioneta i ruski agent? To može samo glup čovjek da kaže - rekao je Vučić.

 

Politico podsjeća da je Vučić na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda odlikovao Vasilija Nebenzju, ruskog ambasadora pri UN, Ordenom srpske zastave zbog protivljenja Rezoluciji o gwenocidu u Srebrenici.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook