DEPO PULS/ (ne)očekivani rezultati

Šta pokazuje anketa? Ko dobija, a ko gubi izbore u Sarajevu: SDP i SBiH idu naprijed, SDA i NiP u blagom padu, NS stabilan, a DF...

Front29.09.24, 16:07h

Šta pokazuje anketa? Ko dobija, a ko gubi izbore u Sarajevu: SDP i SBiH idu naprijed, SDA i NiP u blagom padu, NS stabilan, a DF...
Ulazimo u finiš predizborne kampanje. U Sarajevu se vodi velika bitka za svaku općinu. Čiatoci DEPO Portala učestovali su 24 sata u anketi DEPO Pulsa i rezultati te ankete su više nego zanmljivi. Evo šta su pokazali...

 

U svjetlu predstojećih lokalnih izbora, anketa je pokazala kako Socijaldemokratska partija (SDP) uživa najjaču podršku u bh. prijestolnici, osvajajući 25,1% glasova. Ova stranka, predvođena dugogodišnjim političkim liderima, uspješno se pozicionirala kao glavni igrač u glavnom gradu. Njihova proaktivna politika u vezi s razvojem grada, osobito na velikim infrastrukturnim projektima u saobraćaju, te nedostatak velikih korupcijskih afera u dosadašnjem radu, omogućili su im da steknu povjerenje građana koji prepoznaju njihov trud.

 

anketa-depo-pulsa-sarajevo


Na drugom mjestu nalazi se Stranka demokratske akcije (SDA) s 19,4% podrške. Iako se suočava s brojnim izazovima, uključujući gubitak vlasti na posljednjim izborima i unutarnje krize, SDA i dalje može računati na značajan broj vjernih simpatizera koji prepoznaju naslijeđe stranke u vođenju ključnih institucija.


Treća pozicija pripada Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), koja bilježi 18,9% podrške. Ova stranka bilježi rast, vjerovatno privlačeći birače razočarane dosadašnjim politikama, posebno SDA, a dijelom i NiP-a. Njihova pozicija na desnom spektru može im omogućiti privlačenje nezadovoljnih birača.


Narod i pravda (NiP) zauzima četvrtu poziciju s 14,4% glasova. Iako su na prošlim izborima bili pobjednici, izgleda da im podrška blago opada, posebno s obzirom na to da se njihova agresivna borba protiv korupcije, koja je bila ključni argument tokom vladavine SDA, sada topi jer su oni sada vlast u Sarajevu, kao i na višim nivoima.


Istraživački digitalni aplikacijski alat koji koristimo u našim anketama omogućava da, kroz IP filtere korisnika, ograničimo rezultate ankete samo na publiku iz Kantona Sarajevo. Rezultati dobiveni nakon korištenja ovog filtera slični su, osim u slučaju SBiH, onima gdje su svi čitatelji DEPO Portala mogli glasati.


Prema ovim rezultatima, Stranka za BiH (SBiH) pokazuje znatan pad u odnosu na SDA, ali je i dalje iza Naroda i pravde, te rame uz rame sa Našom strankom. Zanimljivo je da je veliki dio njihovih glasova, eliminisanih nakon upotrebe IP filtera, došao iz dijaspore.

 

anketa-depo-plusa-filter


Rezultati naše ankete pokazuju da Naša stranka (NS) ima stabilnost i kontinuitet (13,4 %, odnosno 14,4%) u odnosu na prošle izborne cikluse, ali prepreke za širenje izvan urbanih sredina i dalje ostaju njihova najveća slabost.


U kategoriji "Ostalo" zabilježeno je 6,2%, odnosno 6,6% glasova, pri čemu se čini da najviše glasova dobija Narodni evropski savez (NES). Na kraju, Demokratska fronta (DF) bilježi 2,6%, odnosno 2,7% podrške, što ukazuje na krizu identiteta i potencijalne moći, s kritikama usmjerenim na desničarski nacionalizam, populizam i političku neodređenost u dosadašnjem vođenju politike.


Ovi rezultati pokazuju rastuću konkurenciju među strankama u Sarajevu, pri čemu SDP ostaje dominantna snaga. Stranka za BiH ponovo postaje važan igrač, dok su SDA i NiP u borbi za očuvanje svojih dosadašnjih pozicija. Naša stranka pokazuje stabilnost, dok je gubitnik izbora u Sarajevu, prema ovim rezultatima, DF Željka Komšića.


Izbori su sve bliže. Učestvujte u njima, jer je svaki glas važan.


Pratite i dalje DEPO Puls na stranicama našeg portala.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook