na Općoj skupštini

Plenković u UN-u govorio i o našoj državi: 'Hrvatskoj je od posebnog značaja stabilnost Bosne i Hercegovine'

Front27.09.24, 20:57h

Plenković u UN-u govorio i o našoj državi: 'Hrvatskoj je od posebnog značaja stabilnost Bosne i Hercegovine'
Plenković je naglasio da Hrvatska ima čvrsto uvjerenje da "svaka nacija ima pravo na samoodređenje i zaštitu prema Povelji UN-a"

 

 


Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u petak u govoru na Općoj skupštini UN-a da je Hrvatskoj "od posebnog značaja stabilnost Bosne i Hercegovine" koja je moguća, kako kaže, punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda.


Rekao je i da je Hrvatska primjer uspješne integracije u Europsku uniju i NATO te da to daje "autoritet" najmlađoj članici Unije u "zalaganju za mir, stabilnost i europske težnje susjeda".


Plenković je naglasio da Hrvatska ima čvrsto uvjerenje da "svaka nacija ima pravo na samoodređenje i zaštitu prema Povelji UN-a", prenosi Hina. 


Kao zemlja koja je prošla rat i poslijeratni oporavak, "Hrvatska iz prve ruke razumije vrijednost mira, sigurnosti i međunarodne solidarnosti", rekao je hrvatski premijer, dodavši da se još traga za 1792 nestalih u Domovinskom ratu. 


Dok svijet potresa sve više kriza i ratova, Plenković ističe da članice UN-a imaju pravo same birati svoj put. 


"Sve članice UN-a imaju pravo biti neovisne i njihovi narodi moraju biti slobodni sami birati svoj put. Ne smiju ovisiti o dozvoli susjeda niti ih se smije ostaviti same da podlegnu vojnoj agresiji susjeda", rekao je Plenković. 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook