VIDEO/ UZNEMIRUJUĆI SNIMCI

Stravične eksplozije potresle Bejrut, dok Netanyahu poručuje da Izrael ima 'svako pravo' da se bori protiv Hezbolaha!

Front27.09.24, 19:31h

Stravične eksplozije potresle Bejrut, dok Netanyahu poručuje da Izrael ima 'svako pravo' da se bori protiv Hezbolaha!
Netanyahuov ured je ove sedmice iznervirao američke zvaničnike slanjem oprečnih poruka oko prihvatanja prijedloga SAD-a o 21-dnevnom prekidu vatre između Izraela i Libana. U međuvremenu, situacija na terenu, tačnije glavnom gradu Libanona, izgleda ovako...

 

 


Nekoliko velikih eksplozija potreslo je danas glavni grad Libana, Bejrut, dok je IDF saopćio da je pogodio sjedište Hezbolaha. Izraelski zvaničnik rekao je za CNN da je meta bio vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je u petak zahuktali govor na Generalnoj skupštini UN-a, rekavši da njegova zemlja ima "svako pravo" da se bori protiv Hezbolaha. Netanyahu je također koristio dvije mape kako bi ilustrovao ono što vidi kao razlog sukoba sa Iranom, uz poruku da svijet mora birati između "blagoslova" i "prokletstva".


Naime, obraćajući se prisutnima u Generalnoj skupštini UN-a, Netanyahu je izložio dvije karte. Jedna je prikazivala “blagoslov” Izraela i njegovih arapskih partnera koji su formirali kopnenu vezu Azije i Europe, za koju je rekao da obećava željezničke linije, energetske vodove i optičke kablove. Na drugoj je karti bilo prikazano “prokletstvo”, za koju je rekao da pokazuje “luk terora” koji je Iran stvorio sa svojim saveznicima.


Izrael će nastaviti s raspravama o prijedlozima za prekid vatre u Libanu idućih dana, rekao je Netanyahu ranije u petak, dok je Washington upozorio da će daljnja eskalacija otežati civilima s obje strane da se vrate svojim domovima.


Neki diplomati napustili su dvoranu čim je izraelski premijer došao, objavio je AFP.


Netanyahuov ured je ove sedmice iznervirao američke zvaničnike slanjem oprečnih poruka oko prihvatanja prijedloga SAD-a o 21-dnevnom prekidu vatre između Izraela i Libana.


U međuvremenu, situacija na terenu, tačnije glavnom gradu Libana, izgleda ovako...

 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook