nakon odluke inspekcije upućene UNSA

Škrijelj reagovao na smjenu Zaimovića: Neću ovo prihvatiti, on je izabran regularno, ovo je nasrtaj na akademiju!

Hronika27.09.24, 14:26h

Škrijelj reagovao na smjenu Zaimovića: Neću ovo prihvatiti, on je izabran regularno, ovo je nasrtaj na akademiju!
“Ne piše, neodgovrona inspektorica, šta kada meni istekne mandat. Nema pravo inspektor da naređuje rektoru i Univerzitetu. Mi ćemo to dokazati. Očekujemo da naš osnivač, Kanton Sarajevo, riješi ovo”, kaže aktuelni rektor

 

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj organizovao je završnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o rezultatima u proteklih osam godina, ali i o problemima sa kojima se susreću. Također je naveo kako je uoči konferencije za medijse stiglo rješenje Uprave za inspekcijske poslove KS kojim se naređuje" Univerzitetu da poništi odluku Senata o izboru novog rektora i poništenje konkursa".


Škrijelj je stakao kako su suočeni sa “grubim nasrtajem Kantonalne inspekcije u Sarajevu na autonomiju i samoupravu UNSA”. Dodaje kako im je rješenjem dat rok od deset dana.


“Javno obaviještavam javnost da smo od izbora rektora bili suočeni sa anonimnim prijavama koje su proslijeđivane različitim institucijama od inspekcije, tužilaštva i Odjela za borbu protiv korupcije. Vladajućoj većini poručujem javno kao rektor da ne dozvole ovakav grub nasrtaj u trenutku kada meni ističe mandat. Univerzitet bi ostao bez rektora”, nastavalja rektor te dodaje:


“Ne piše, neodgovrona inspektorica, šta kada meni istekne mandat. Nema pravo inspektor da naređuje rektoru i Univerzitetu. Mi ćemo to dokazati. Očekujemo da naš osnivač, Kanton Sarajevo, riješi ovo.”


Pojašnjava kako UNSA ima pravo žalbe na ovaj akt te da će to i iskoristiti.


“Taj nasrtaj na akademiju, akademske slobode, autonomiju i samoupravu Univerziteta više nije za toleranciju. Ako ovo ne zaustavi naš osnivač snosi odgovornost za dalje događaje u KS kada je u pitanju Univerzitet”, ističe on, a prenosi N1.


Mišljenja je kako cilj da se ospori rad UNSA i da se spriječi imenovanje, naglašava, “regularno izabranog rektora Tarika Zaimovića”.


Zvanična primopredaja dužnosti, pojasnio je, će biti urađena u utorak.

“To što pokušava politika i pojedinci iz akademske zajednice neću da prihvatim”, zaključio je.

 

O razvoju UNSA


Prema njegovim riječima, UNSA je provela najveću reformu u 75 godina postojanja i rada Univerziteta, napravljena je pravna i finansijska integracija, Univerzitet je do 2021. godine funkcionirao kao 31 pravno ulice, dok je danas to jedno pravno lice.


“Naša saradnja sa osnivačem, odnosno Kantonom Sarajevo koji je preuzeo prava osnivača, odvija se s jednog mjesta, dok naši fakulteti, akademije i instituti, kao punopravne članice, preko univerziteta komuniciraju sa osnivačem o svim važnim pitanjima. Također, imamo jedan račun unutar koga naše članice imaju svoje obračunske linije po kojima funkcioniraju i troše svoje budžete. Pravna integracija je bio ključ za uspjeh”, istakao je Škrijelj.


Naveo je da su postignuti izvanredni rezultati na polju naučnih postignuća, te da je u proteklih osam godina Univerzitet u Sarajevu postigao veliki rezultat na polju objave naučno-istraživačkih radova istraživača, što dovodi do boljeg plasmana Univerziteta na svjetskim ranglistama.


“Kada sam 2016. preuzeo Univerzitet u Sarajevu sa svojim timom prorektora, na najmasovnijoj ranglisti univerziteta i naučnih instituta u svijetu Webometrixu, bili smo 1.820. Bili smo među 7,5 procenata najboljih univerziteta na svijetu. Danas, kada ja i moj tim odlazimo sa čela Univerziteta, rangirani smo na 1.439. mjesto. Konstantno smo svih osam godina bili najbolje rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine. Sada se nalazimo među 4,5 procenata najboljih univerziteta na svijetu, koja obuhvata 32.000 univerziteta”, izjavio je Škrijelj i dodao da se Univerzitet u Sarajevu pojavio na još dvije vrlo prestižne svjetske rang liste univerziteta.


Škrijelj ističe da je UNSA dobio logo za izvrsnost u istraživanju Evropske komisije, koji se nalazi na web stranici univerziteta, kao i povelju Erasmus do 2027. godine.


Kazao je da Univerzitet u Sarajevu u svojoj 75. godišnjici postojanja ostaje jako dobro rangiran, pravno i finansijski integrisan, te da procesi zahtijevaju kontinuiran rad i napredovanje, koji će u skorijoj budućnosti dovesti do novog skoka Univerziteta na rang listama.


“Jedno novo poglavlje koje je univerzitet započeo da realizira je kampus Univerziteta u Sarajevu. Taj projekt treba da se realizira u periodu koji je pred nama kako bi Univerzitet u Sarajevu podmladili i pripremili za novo stoljeće. Izgradnjom kampusa UNSA će biti univerzitetsko središte u Bosni i Hercegovini i u ovom dijelu Evrope, na kojem će moći veći broj studenta iz Evrope i svijeta da se educira na našim kvalitetnim fakultetima i akademijama, a i istraživači u našim institucijama”, rekao je rektor.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook