kako se i šuškalo

Inspekcija odlučila: Poništava se izbor rektora Zaimovića! Odluka već dostavljena UNSA

Hronika27.09.24, 12:47h

Inspekcija odlučila: Poništava se izbor rektora Zaimovića! Odluka već dostavljena UNSA
Inspekcija je utvrdila da dva dekana koja su glasala nisu upisana u sudski registar te da je novoizabrani rektor Tarik Zaimović glasao sam za sebe kao član Senata

 

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove donijela je odluku o poništenju konkursa za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu, saznaje portal "Avaza".


Ova odluka je dostavljena Univerzitetu u Sarajevu, a na nju postoji mogućnost žalbe Ministarstvu nauke, visokog obrazovanja i mladih, kao drugostepenom organu. Rok za žalbe je osam dana.


Kako je ranije objavio portal "Avaza" inspekcija je utvrdila da dva dekana koja su glasala nisu upisana u sudski registar te da je novoizabrani rektor Tarik Zaimović glasao sam za sebe kao član Senata, dok Almira Hadžović-Džuvo nije imala tu priliku.

 

Naime, Tarik Zaimović je na toj sjednici Senata imao 24 glasa, a Almira Hadžović-Džuvo 23, s tim da je jedan glas bio nevažeći.


Tako je glas dva dekana koja nisu upisana u Sudski registar mogao presuditi izbor rektora.


Inače, Tarik Zaimović, koji je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu, iza sebe ima niz afera, piše Avaz. Studirao je deset godina, stekao je zvanje asistenta s prosjekom 7,6, iako je za tu poziciju tražen minimalni prosjek 8. Zbog svojih radikalnih stavova i izjava koje je davao, dobio je otkaz u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP).


(DEPO PORTAL/Jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook