Govor mržnje i prizivanje ratnih dešavanja

Zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, načelnik Kalinovika Vlado Sladoje dobio jednu od najvećih kazni CIK-a BiH

Front27.09.24, 10:44h

Zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, načelnik Kalinovika Vlado Sladoje dobio jednu od najvećih kazni CIK-a BiH
- Ovo je jedna od najviših sankcija koje smo izrekli, jer prizivanje ratnih dešavanja i veličanje ratnih zločinaca ima posebnu težinu - navodi predsjedavajuća CIK-a BiH, Irena Hadžiabdić

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina donijela je odluku kojom se kandidat za načelnika Kalinovika Vlado Sladoje kažnjava sa 20.000 KM. CIK BiH je kaznio i stranku kojoj pripada PDP sa 3.000 KM ističući kako ranije nisu imali ovakve prekršaje, javlja N1.

 

Kandidat je kažnjen zbog govora mržnje i veličanja ratnog zločinca na Facebooku u jeku predizborne kampanje koristeći termine “Mladićevo”, oblačenje ratne uniforme i koristeći asocijacije koje su dovele do uznemirenja javnosti.

 

- Ovo je jedna od najviših sankcija koje smo izrekli, jer prizivanje ratnih dešavanja i veličanje ratnih zločinaca ima posebnu težinu - navela je predsjedavajuća CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

 

Rat kao da nije stao: Kandidat PDP-a za načelnika Kalinovika predstavio se u uniformi VRS, pozvao i na mobilizaciju

 

U jednoj od objava Sladoje je pokazao i da je simpatizer Ratka Mladića pa je tako Kalinovik nazvao “Mladićevo” budući da je taj osuđeni ratni zločinac rođen u tom mjestu.

 

- Mobilizacija u toku odziv odličan. 450 ubedljivo druga pozicija idemo dalje. Za krst časni i slobodu Kalinovika. Mladićevo - napisao je Sladoje u toj objavi.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook