Strah od polaganja računa

Nermin Nikšić o početku rada bh. USKOK-a: 'Ne smije biti nedodirljivih, svako će odgovarati za svoja (ne)djela!'

Front23.09.24, 21:41h

Nermin Nikšić o početku rada bh. USKOK-a: 'Ne smije biti nedodirljivih, svako će odgovarati za svoja (ne)djela!'
Rekao bih da su izvjesni početak rada ovih posebnih odjela i strah od polaganja računa najviše doprinijeli histeriji i kampanji laži od SDFA botova - navodi Nikšić

 

 

Vlada Federacije BiH donijela je 4. septembra odluku o sjedištu posebnih odjela Federalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i Vrhovnog suda FBiH, što je bio signal i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da okonča proceduru imenovanja kadrova koji će u njima raditi. 


Prema odluci Vlade, ovi odjeli, poznatiji kao federalni USKOK, trebali bi biti smješteni u zgradi bivše Privredne banke u centru Sarajeva.


VSTV bi, nakon konkursa raspisanog u decembru prošle godine, sudije i tužioce koji će raditi u posebnim odjelima Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH trebao imenovati na sjednici najavljenoj za 26. i 27. septembar.


- Izgleda da je ova trakavica u vezi s formiranjem posebnog odjela Federalnog tužilaštva za istraživanje i procesuiranje korupcije i organiziranog kriminala, te odjela Vrhovnog suda koji će suditi u tim slučajevima, konačno, 10 godina od donošenja zakona, pri kraju. Kao što smo zakon donijeli 2014. godine, tako je, izgleda, opet trebalo čekati vladu u kojoj je SDP da bi započeli s njegovom primjenom - kazao je za Avaz premijer FBiH Nermin Nikšić.


On očekuje da će, nakon sjednice VSTV-a, posebni odjeli dobiti kvalitetna kadrovska rješenja. Nikšić pojašnjava da je početak rada federalnog USKOK-a planiran od decembra ove godine i uvjeren je da mu posla neće nedostajati.


- Siguran sam da će imati pune ruke posla i veoma je važno da dobiju podršku javnosti, te da profesionalno i nepristrasno krenu u obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom. Ne smije biti nedodirljivih, svi moraju biti dostupni pravosuđu. Svako od nosilaca javnih funkcija, bivših i sadašnjih, mora biti spreman položiti račune za svoj rad te odgovarati za svoja djela, odnosno nedjela - kaže Nikšić.


- Rekao bih da su izvjesni početak rada ovih posebnih odjela i strah od polaganja računa najviše doprinijeli histeriji i kampanji laži od SDFA botova. 


Naravno da imaju razloga za brigu, jer oni najbolje znaju, na osnovu onoga što je do sada poznato i onoga što će se tek otkriti, šta su radili oni i njihovi kadrovi - ističe Nikšić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook