Govori o "većini"

Vučić danas najavio nagrađivanje zemalja koje su glasale protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Front23.09.24, 09:34h

Vučić danas najavio nagrađivanje zemalja koje su glasale protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici
Generalna skupština UN-a usvojila je većinom glasova, 23. maja ove godine, rezoluciju kojom 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će podijeliti nagrade predstavnicima zemalja koje su podržale Srbiju u maju na glasanju o rezoluciji kojom je UN prepoznao genocid počinjen u Srebrenici.

 

Naime, za vrijeme trajanja Generalne skupštine UN-a, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bio Miloševićev ministar propagande, podijelit će nagrade predstavnicima zemalja koje su prošlog maja stale na stranu Srbije glasajući protiv rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici 1995. godine koje su počinile srpske nacionalističke snage.

 

Neće mu dodjela trajati dugo jer je, od 171. zemlje na glasanju samo njih 19 podržalo Srbiju. Ipak, Vučić je izgleda učio posebnu matematiku pa je njegova računica totalno drugačija od one svijetu znane. Tako je Vučić, bez imalo srama, izjavio:

 

- U ponedjeljak (danas op.a) ću krenuti sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli o Rezoluciji o Srebrenici gdje smo uspjeli da većinu svijeta imamo na onoj strani koja znači da ne žele osudu Srbije i to je veliki uspjeh - kazao je Vučić.

 

O kojoj većini Vučić priča, nije poznato, ako uzmemo u obzir da su za rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici - ZA glasale 84 države, protiv je bilo 19, a suzdržano 68 članica.

 

Podsjetimo, Vučić je mobilizirao sve raspoložive resurse i potrošio više od stotinu miliona dolara za lobiranje protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, angažiravši i političke „protivnike“ poput Vuka Jeremića, kako bi pokušao srušiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih Nacija u New Yorku.

 

Generalna skupština UN-a usvojila je većinom glasova, 23. maja ove godine, rezoluciju kojom 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Generalna skupština UN-a je Rezoluciju naziva Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. donijela pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde te Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook