Najavili i tužbe

Naša stranka: Pedofili nikada ne smiju imati pravo na otkup kazne

Front22.09.24, 11:22h

Naša stranka: Pedofili nikada ne smiju imati pravo na otkup kazne
Smatramo neprimjerenim svako povezivanje pedofilije sa liberalnim vrijednostima kao i povezivanje Moamera Kasumovića s Našom strankom, poručili su

 

 

Povodom slučaja pedofilije za koji je optužen glumac Moamer Kasumović reagovala je Naša stranka:

 

„Naša stranka je još 2020. godine predložila niz izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH koje se odnose i na seksualno nasilje i uznemiravanje maloljetnika.

 

Predložili smo da za vrsta krivičnih djela ne zastarjeva, da se kazna pedofilima ne može otkupiti, ublažiti niti da se počinioca ne može pomilovati niti može biti uvjetno pušten na slobodu, zatim, zabranjuje mu se rad u bilo kojoj ustanovi koja se bavi djecom kao i pristup internetu. Sloboda te osobe bila bi uveliko ograničena i nakon odsluženja kazne i nikad ga se ne briše iz evidencije počinilaca krivičnih djela počinjenih nad djecom.

 

Posebno važnom smatramo izmjenu koja se odnosi na ukidanje otkupa kazne za stravična djela kakvo je počinio glumac Moamer Kasumović. Smatramo da to dodatno ponižava žrtvu jer trauma koju je pretrpjela nema cijenu a ona pogotovo nije tako niska.

 

Također, problem je i što žalbe tužilaštva bivaju rutinski odbijene od sudova u BiH, a nadamo se da će ovaj gnusni slučaj uticati na spremnost sudova da ozbiljnije primjenjuje kaznenu politiku te razmatraju žalbe tužilaštva.

 

S druge strane, novi zakon o VSTV-u omogućava širi spektar disciplinskih postupaka u pravosuđu koji moraju zaživjeti.

 

Takva djela vrlo jasno osuđujemo i naš pravni ugao prema takvim zlodjelima je trenutno najoštriji po pitanju kažnjavanja pedofila.

 

Smatramo neprimjerenim svako povezivanje pedofilije sa liberalnim vrijednostima kao i povezivanje Moamera Kasumovića s Našom strankom. Na takve i slične tvrdnje nakon ovog demanta reagovat ćemo tužbom“, zaključuju iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook