Pratimo li trendove u poslovanju?

Model koji se u svijetu sve više primjenjuje: (Ne)moguća skraćena radna sedmica u BiH

Biznis Klub19.09.24, 09:23h

Model koji se u svijetu sve više primjenjuje: (Ne)moguća skraćena radna sedmica u BiH
Ekonomski stručnjak i analitičar Igor Gavran smatra kako nema nikakvog razloga da BiH zaostaje za svijetom u tom pogledu, pa čak i da, kako navodi, ne prednjači, ako za tim ima volje i spremnosti

 

 

Dok se u Evropi, ali i svijetu sve više primjenjuje četverodnevna radna sedmica, u BiH se taj model gotovo i ne ispituje. Skraćivanje prosječne radne sedmice se u evropskim državama, uglavnom, odvija kroz granske kolektivne ugovore i u skladu s mogućnostima i specifičnostima pojedinih djelatnosti, piše Avaz.


Ekonomski stručnjak i analitičar Igor Gavran smatra kako nema nikakvog razloga da BiH zaostaje za svijetom u tom pogledu, pa čak i da, kako navodi, ne prednjači, ako za tim ima volje i spremnosti.
 

- Suština svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak pa, ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvaliteta ili obima proizvodnje, ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi bilo izvodivo. Naravno, ako je riječ o nekoj oblasti gdje proces mora trajati svakodnevno, radni bi se dani rasporedili tako da ne rade svi ista četiri dana - objašnjava Gavran.

 

Nažalost, kako ističe, ovakav inovativan pristup zahtijeva mnogo kreativnije i vlasti i poslodavce.
 

- Kad je riječ o radnom vremenu i uslovima rada, imamo samo potpuno pogrešnu kampanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja koristi jedino određenim, visokoprofitabilnim poslodavcima. Također, rad od kuće bi trebao biti masovniji i svi ostali oblici fleksibilnosti - zaključuje Gavran.


S druge strane, brojnim poslodavcima, pogotovo u realnom sektoru, taj model je neizvodiv, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je naša produktivnost na nivou ekonomije dosta niska i da je profitabilnost naših preduzeća slaba.
 

- Ključno je napraviti značajan iskorak u podizanju stepena produktivnosti, dostizanja višeg nivoa savremenih tehnoloških rješenja i, naravno, stepena automatizacije i digitalizacije, jer u tim oblastima značajno zaostajemo za zemljama Evrope - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH.


BiH je jedna od zemalja s najdužom radnom sedmicom u Evropi. Radi se o 40 sati sedmično, osim ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju. Zanimljivo je da je Francuska 1998. godine zakonom skratila radnu sedmicu na 35 sati, nakon čega je uslijedilo pregovaranje poslodavaca i sindikata o tom pitanju.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook