'NOVA FAZA U RATU'

Stravičan bilans žrtava u eksplozijama voki-tokija u Libanu: 14 poginulih i skoro 450 povrijeđenih

Front18.09.24, 20:08h

Stravičan bilans žrtava u eksplozijama voki-tokija u Libanu: 14 poginulih i skoro 450 povrijeđenih
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres "duboko je uznemiren" izvještajima o eksploziji komunikacijskih uređaja u Libanu i Siriji

 

 

Najmanje 14 osoba je poginulo, a skoro 450 je povrijeđeno u posljednjim eksplozijama voki-tokija koje koristi libanska oružana grupa Hezbollah, saopćilo je libansko ministarstvo zdravstva, javlja BBC.


Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres "duboko je uznemiren" izvještajima o eksploziji komunikacijskih uređaja u Libanu i Siriji.


- Generalni sekretar poziva sve zainteresirane aktere da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu daljnju eskalaciju - dodaje Stéphane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara, napominjući da Guterres poziva na trenutni "povratak na prekid neprijateljstava kako bi se obnovila stabilnost".


On je lično razgovarao s novinarima ranije danas, otprilike u vrijeme kada su stigli prvi izvještaji o novim eksplozijama u Libanu, i tada je upozorio da eksplozije ukazuju na "ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanu".


Najavljeno je također da će se Vijeće sigurnosti UN-a sastati prije kraja sedmice kako bi raspravljalo o eksplozijama uređaja u Libanu.


Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da zemlja "otvara novu fazu u ratu" te da se "centar gravitacije pomiče na sjever zbog preusmjeravanja resursa i snaga".


On je to komentirao tokom obilaska izraelske vojne baze Ramat David u sjevernom Izraelu.


-Trebat će nam dosljednost tokom vremena, ovaj rat zahtijeva veliku hrabrost, odlučnost i ustrajnost - dodao je.


Komentari se mogu shvatiti kao pokazatelj da Izrael pomjera svoj fokus prema Hezbollahu i sukobu oko granice s Libanom.

 

 

(FENA/ad/Foto:Screenshot)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook