VIDEO/ Federalni ministar rada i socijalne politike poručio

Delić: Izmjenama Zakona o radu poboljšati prava radnika, posebno u privatnom sektoru

Biznis Klub18.09.24, 13:50h

Delić: Izmjenama Zakona o radu poboljšati prava radnika, posebno u privatnom sektoru
Delić je dodao da sve što budu radili u narednom periodu, pa tako i taj zakon o radu, podrazumijava obavezu njegovog usklađivanja sa određenim direktivama Evropske unije, te dodao da se nada da će te direktive ići u korist radnika, a posebno radnika u privatnom sektoru

 

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je danas da je jedna od glavnih intencija izmjena i dopuna Zakona o radu Federacije BiH unapređenje prava i položaja radnika, posebno u privatnom sektoru.

 

- Svi smo svjedoci važnosti tih procesa. Ja također želim da ukažem i na važnost usvajanja zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji garantuje razdvajanje aktivnih od neaktivnih tražilaca posla. I to je najbolja mjera da riješimo generalno socijalne probleme u državi Bosne i Hercegovine. Mi u Ministarstvu rada i socijalne politike kažemo da je najbolja socijalna politika zapošljavanje ljudi - rekao je Delić, dodajući da trenutno u Ministarstvu radna grupa, u kojoj su i predstavnici sindikata, radi na izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH. 
 

Federalni ministar rada i socijalne politike je dodao da sve što budu radili u narednom periodu, pa tako i taj zakon o radu, podrazumijava obavezu njegovog usklađivanja sa određenim direktivama Evropske unije, te dodao da se nada da će te direktive ići u korist radnika, a posebno radnika u privatnom sektoru.
 

O poboljšanju prava radnika bit će riječi danas i sutra u Sarajevu na sastanku sindikata centralne Evrope i zapadnog Balkana na kome će učesnici diskutovati o radničkim pravima, kolektivnim ugovorima i samom sindikalnom pokretu.
 

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije Bosne i Hercegovine Samir Kurtović je rekao da se konferencija i sastanak evropskih sindikata javnih službi prvi put održava u BiH  u ovom kapacitetu, te da će dati veliku podršku posebno sindikatu i uposlenicima, kako i na koji način da kroz Evropsku uniju poboljšaju status radnika.
 

-Ono što je važno istaći jeste da smo mi članica Evropskog sindikata,  očekujemo i da BiH vrlo brzo bude u Evropskoj uniji. Mi kao sindikat smo već u Evropskoj uniji i iskoristit ćemo sigurno sva prava kako bi poboljšali status svih uposlenika, posebno u organima uprave i sudskoj vlasti i svim javnim ustanovima u Federaciji - naveo je Kurtović.
 

Kurtović je dodao da pored generalnog seketara Evropske federacije sindikata javnih službi (EPSU) Jan Willem Goudriaan skupu prisusvuju i predsjednici granskih sindikata iz regije, iz Evropske unije, te da će razmijeniti znanja i iskustva na koji način poboljšati status uposlenika i u kontekstu izmjena propisa i zakona. Prisustvo federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića, kako je dodao, svjedoči o podršci Vlade FBiH da se u tom smislu iznađu kvalitetna rešenja kroz kvalitetan socijalni dijalog da bi se status uposlednika podigao na nivo koji zaslužuju.
 

Jan Willem Goudriaan, generalni seketar Evropske federacije sindikata javnih službi (EPSU) koji predstavlja osam miliona radnika u Evropi i još nekim drugim državama van Evrope, naglasio je da je bitno da razgovaraju, podijele iskustva kako sa sindikalistima, tako i sa ljudima na vlasti. 
 

- Važno nam je da radnici i radnice u Bosni i Hercegovini budu pokriveni kolektivnim ugovorima i  da mogu dostojanstveno živjeti od svoga rada. Vrlo važno će biti i kako će se u zakone u BiH prevesti evropske direktive, a jedna od najvažnijih vrijednosti trenutno je evropska direktiva o minimalnoj plati – dodao je Goudriaan.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook