POlitička kandidatkinja

SDP Srebrenica: Remzija Delić je žrtva govora mržnje! Ona zaslužuje poštovanje, a ne uvrede na osnovu starosti i pola

Front16.09.24, 14:28h

SDP Srebrenica: Remzija Delić je žrtva govora mržnje! Ona zaslužuje poštovanje, a ne uvrede na osnovu starosti i pola
Iz SDP-a poručuju da je kritikovanje žena na osnovu izgleda ili godina, umjesto njihovih političkih stavova, predstavlja najniži oblik seksizma i diskriminacije

 

 

U kampanji jedne od televizijskih kuća u Sarajevu predmetom prozivke i ismijavanja se našlo nekoliko kandidata i kandidatkinja političkih stranaka iz cijele zemlje. U prilogu "Centralno grijanje", čiji je cilj imao satiru u vezi sa obećanjima i porukama kandidata, nesmotreno je uključena kandidatkinja Socijaldemokratske partije BiH Remzija Delić, za koju su novinari ove televizijske kuće izrazili sumnju "da je svjesna da se nalazi na kandidatskoj listi". 

 

"Ovakva vrsta ismijavanja je potpuno neprihvatljiva, posebno kada je usmjerena prema starijim osobama poput Remzije Delić, koja ima pravo, kao i svi drugi, biti politički aktivna. Pravo na kandidaturu ne zavisi od godina, nego od želje da se doprinese zajednici. SDP BiH smatra da je nedopustivo diskriminirati nekoga na osnovu starosti ili prethodnih iskustava. Remzija Delić je svojim primjerom pokazala hrabrost i odlučnost, te zaslužuje poštovanje, a ne uvrede", poručili su iz SDP Srebrenica.

 

Iz SDP-a poručuju da je kritikovanje žena na osnovu izgleda ili godina, umjesto njihovih političkih stavova, predstavlja najniži oblik seksizma i diskriminacije. Remzija Delić je žena koja se suočila s teškim izazovima u životu i odlučila se politički angažirati kako bi doprinijela svojoj zajednici. 

 

"Napadati Remziju Delić, preživjelu genocida u Srebrenici, pokazuje potpuni nedostatak empatije i moralne odgovornosti. Ova žena je izgubila članove porodice, a njen povratak u Srebrenicu i politički angažman trebali bi biti inspiracija, a ne predmet ruganja. Za razliku od drugih političkih stranaka, SDP BiH je istinski i predano postavio kandidatkinje na svoje liste, ne samo radi popunjavanja kvota, već kao rezultat dugoročnog rada i angažmana. Kroz inicijative poput Foruma lijeve inicijative i Foruma žena SDP-a, svjesno smo prepoznali potencijal i važnost žena u političkom životu. Naš cilj je osigurati da najmanje 50% zastupljenosti žena bude ostvareno u raspodjeli pozicija, te ćemo se snažno zalagati da u budućoj vlasti u Srebrenici, posebno u imenovanim funkcijama, dođe do značajnog povećanja učešća žena", dodao je Ahmo Mehmedović, nosilac liste SDP-a u Srebrenici. 


"Žene su predugo bile svedene na ulogu lica s plakata ili statističkog ispunjavanja zakonskih kvota. SDP će ustrajati na tome da žene budu istinski politički faktor u Srebrenici, aktivno sudjelujući u donošenju ključnih odluka. Naš cilj nije samo formalna zastupljenost, već stvarna participacija i odgovornost, kako bi žene mogle doprinijeti boljoj budućnosti zajednice. Vjerujemo da jedino društvo u kojem su žene ravnopravne u odlučivanju može napredovati ka pravednijem i prosperitetnijem okruženju za sve. Nećemo tolerisati napade na žene", zaključio je Mehmedović.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook