DEPO PULS/ GLASALI SU ČITAOCI DEPO PORTALA

Borba za Novi Grad - Semir Efendić nije nepobjediv, minimalno vodstvo Mirze Selimbegovića

Front16.09.24, 12:42h

Borba za Novi Grad - Semir Efendić nije nepobjediv, minimalno vodstvo Mirze Selimbegovića
Novi Grad, najveća i najmnogoljudnija općina u Kantonu Sarajevo, ove godine je poprište jedne od najzanimljivijih političkih borbi, prema predizbornoj anketi DEPO Portala. Na predstojećim izborima sučeljavaju se trenutni načelnik Semir Efendić, koji je već godinama stabilna politička figura, i Mirza Selimbegović, predstavnik opozicije i kandidat "Trojke" (SDP, Narod i Pravda, Naša stranka). Čitajte rezutate DEPO Pulsa!

 

U anketi DEPO Portala, u kojoj je glasalo 3011 čitatelja, borba između ova dva kandidata pokazuje se kao iznimno tijesna. Mirza Selimbegović uspio je osigurati minimalnu prednost, dobivši 50,1% glasova, dok je Semir Efendić osvojio 49,9%. Razlika između njih je nevjerojatno mala, s tek 6 glasova više za Selimbegovića. Ovakvi rezultati ukazuju na izrazito napetu političku utrku, koja bi mogla završiti u korist bilo kojeg kandidata.

 

novi-grad

 

 

Semir Efendić ulazi u ovu utrku s bogatim političkim iskustvom i dugogodišnjom podrškom građana Novog Grada. Na prošlim izborima, kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), uspio je odnijeti pobjedu i zadržati mjesto načelnika. Na ovim izborima, Efendić se predstavlja u novom svjetlu – kao lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Njegovu kandidaturu podržava snažan koalicioni blok sastavljen od SDA i Demokratske fronte (DF), što ga čini favoritom na izborima. Njegov dosadašnji rad na unaprjeđenju infrastrukture i socijalnih usluga za stanovnike Novog Grada, kao i dugogodišnje prisustvo na lokalnoj političkoj sceni, daju mu prednost kao stabilnom i provjerenom kandidatu.

 

Mirza Selimbegović, trenutni predsjednik Općinskog vijeća Novi Grad, ušao je u utrku kao kandidat koji predstavlja opoziciju. Kao lice "Trojke", Selimbegović nudi glasačima alternativu trenutnom načelniku i promjenu u načinu vođenja općine. Njegova podrška dolazi od ključnih opozicionih snaga: Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP) i Naše stranke (NS). Iako je novi kandidat na izborima za načelnika, Selimbegović ima iskustvo rada u općinskoj vlasti i namjerava to iskoristiti kako bi privukao glasače koji žele promjene u upravljanju i nove perspektive za razvoj Novog Grada.

 

Novi Grad nije samo najveća općina u Kantonu Sarajevo, već i ključna tačka za buduće političke smjerove u Kantonu Sarajevo. Na prošlim izborima, Efendić je tijesno pobijedio Adnana Delića, kandidata NiP-a, što svjedoči o neizvjesnosti i dinamičnosti političkog okruženja u ovom dijelu Sarajeva. Efendićeva pobjeda tada je pokazala da politička utrka u ovoj općini može biti nepredvidiva, a ovogodišnji izbori mogli bi donijeti još napetiju borbu.

 

Hoće li Semir Efendić uspjeti zadržati povjerenje birača Novog Grada, oslanjajući se na svoje dosadašnje rezultate i političku stabilnost, ili će Mirza Selimbegović pridobiti podršku građana koji žele promjene i nove vizije razvoja općine?

 

Ostaje da se vidi kako će se biračko tijelo odrediti u nastavku predizborne kampanje. Svaki glas može biti ključan u oblikovanju budućnosti Novog Grada.

 

DEPO Portal nastavlja pratiti izbornu utrku za Novi Grad, a rezultati ankete i stavovi birača mogli bi se mijenjati kako se približava dan izbora.


Pratite nas i budite dio izbornog procesa u Kantonu Sarajevo.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook