Ima li istine?

Njemački mediji tvrde da je BiH kupila dronove Bayraktar: Evo šta kažu kad će stići

Front15.09.24, 19:27h

Njemački mediji tvrde da je BiH kupila dronove Bayraktar: Evo šta kažu kad će stići
Prema navodima proizvođača nosivost senzora i naoružanja je 150 kg

 

 

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavljaju bespilotne letjelice TB2 od turskog proizvođača Bayraktar, tvrdi njemački portal Hartpunkt.de.

 

Ministar odbrane BiH Zukan Helez objasnio je to predstavnicima medija 11. septembra.

 

U skladu s tim, Bosna i Hercegovina je naručila je šest sustava.

 

Glasine o interesu BiH za bespilotnu letjelicu Bayraktar pojavile su se već u svibnju ove godine, kada je nekoliko izaslanstava posjetilo tvornicu proizvođača. Unatoč tim izvještajima, ministar je ostao škrt na riječima o detaljima.

 

Vrijednost ugovora nije objavljena, kao ni puni opseg ugovora, poput mogućih oružanih sustava kojima bi dronovi bili opremljeni. No, pojasnio je Helez, uz bespilotne sustave (UAS) bit će nabavljene i tri zemaljske stanice. Osim toga, dva tima Oružanih snaga BiH već su u Turskoj na obuci. Isporuka bi trebala početi u januaru 2025.

 

TB2 je bespilotna letjelica srednje visine dugog trajanja (MALE) tvrtke Baykar Technologies sa sjedištem u Istanbulu, a uvedena je u turske oružane snage 2016. godine. S dužinom od 6,5 m, rasponom krila od 12 m i maksimalnom težinom pri polijetanju od 650 kg, to je taktička bespilotna letjelica srednjeg dometa i može se koristiti i u ulozi izviđanja i u ulozi naoružanja.

 

Prema navodima proizvođača nosivost senzora i naoružanja je 150 kg. Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od 220 km/h, a maksimalno vrijeme leta od približno 27 sati. Radio domet zemaljske kontrolne stanice je do 150 km. Zajedno sa sposobnošću da djelomično ili potpuno autonomno izvršava misije, TB2 nudi širok profil misija.


Nedavno su se i neke susjedne zemlje BiH opredijelile za ovaj sustav. I Rumunjska i Kosovo prošle su godine nabavili TB2. Izravni susjed Srbija, s kojom su se ponavljale napetosti od balkanskog sukoba 1990-ih, također upravlja rastućom flotom borbenih bespilotnih letjelica u istoj kategoriji kao i TB2 u obliku kineskog CH-92.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook