DEPO PULS/ GLASALI SU ČITAOCI DEPO PORTALA

Tijesna borba za Novo Sarajevo: Benjamina Karić i Muamer Bandić u mrtvoj trci, Koldžo bez šansi

Front15.09.24, 12:54h

Tijesna borba za Novo Sarajevo: Benjamina Karić i Muamer Bandić u mrtvoj trci, Koldžo bez šansi
Prema najnovijoj DEPO Puls predizbornoj anketi, općina Novo Sarajevo poprište je jedne od najnapetijih političkih bitki u Kantonu Sarajevo. Izborna utrka vodi se između aktuelne gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, kandidatkinje Trojke (SDP, Naša stranka, NiP), i Muamera Bandića, kojeg podržavaju Stranka za BiH, Demokratska fronta (DF) i Stranka demokratske akcije (SDA)

 

 

Anketa DEPO Pulsa za Novo Sarajevo izazvala je veliki interes naših čitaoca i za nešto manje od 24 sata njih 3011 uzelo je učešće u njoj. Očito je da ona uspjela mobilizirati članstvo dva velika politička bloka u borbi 


Rezultati ankete pokazuju tijesnu razliku: Benjamina Karić trenutno vodi s 45,8% podrške, dok je Muamer Bandić odmah iza nje s 45,2%. Razlika od svega 0,6% nagovještava izuzetno neizvjesnu borbu do samog kraja, u kojoj će svaki glas biti presudan.


Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica Sarajeva, ulazi u utrku s jasnom prednošću prepoznatljivosti kao gradonačelnica glavnog grada. Kao kandidatkinja Trojke, Karić nudi viziju svoju Novog Sarajeva, oslanjajući se na svoj rad u Sarajevu, koji joj je donio značajnu popularnost među biračima. 

 

p-u-novom-sarajevu-pobjeduje-p


Međutim, pitanje ostaje – hoće li njena prepoznatljivost u Sarajevu biti dovoljno da pridobije i građane Novog Sarajeva, općine s vlastitim izazovima i specifičnostima? Očito je dobar rezultat protukandidata pokazuje da njena pobjeda nije tako izvjesna kao što se to možda po objavima njene kanidature za Novo Sarajevo činilo. 


S druge strane, Muamer Bandić ulazi u ovu utrku kao kandidat opozicije, ali s jakom podrškom desnog političkog bloka. Njega podržavaju Stranka za BiH, DF i SDA, a njegova kampanja obećava promjene i novo poglavlje za Novo Sarajevo. S obzirom na to da je samo 0,6% iza Karić, Bandić je ozbiljan rival i ima svoje glasače u ovoj napetoj izbornoj utakmici.


Njegova strategija usmjerena je na glasače iz opozicije koji žele promjene i koji nisu zadovoljni trenutnim stanjem u ovoj općini, ali ni načinom kako kako je gradonačelnica vodila Grad Sarajevo. Obećava efikasnije vođenje općine i više fokusa na lokalne probleme, što ga čini ozbiljnim izazivačem.


Iako iza dvojca Karić-Bandić, u utrci se nalazi i bivši načelnik Nedžad Koldžo, kandidat stranke Naprijed. Koldžo trenutno uživa podršku od samo 9%, što je znatno ispod nivoa njegovih glavnih rivala, sigurno i njegovih očekivanja. Ovi podaci pokazuju da on nema ozbiljne šanse da vrati svoj izgubljeni mandat u prošlim lokalnim izborima.


Ova anketa jasno pokazuje da se Novo Sarajevo nalazi pred izuzetno neizvjesnim izborima. Razlika između Karić i Bandića je minimalna, što znači da će svaki glas igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ove općine. Na prošlim izborima, razlike između kandidata također su bile minimalne, a ovi izbori potvrđuju koliko je politička scena Novog Sarajeva dinamična i promjenjiva.

 

Zaključak je više nego očit - Novo Sarajevo čeka izuzetno napetu političku borbu, a ishod je još uvijek potpuno neizvjestan. DEPO Puls će pratiti ovu utrku, a kako kampanja napreduje, tako će se mijenjati i raspoloženje birača. Svaki glas može biti presudan, a sudbina Novog Sarajeva je u rukama njegovih građana.


Pratite najnovije rezultate ankete na DEPO Portalu i učestvuje u kreiranju budućnosti Novog Sarajeva – vaš glas bit će presudan!


(DEPO Portal/ak)

 

DEPO PLUS / Učestvujete u novoj anketi DEPO Pulsa.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook