DEPO PULS / Šta vi mislite?

Ko pobjeđuje u Novom Gradu: Semir Efendić vs Mirza Selimbegović

Front15.09.24, 12:23h

Ko pobjeđuje u Novom Gradu: Semir Efendić vs Mirza Selimbegović
Već tradicionalne predizborne ankete na DEPO Portalu ponovo donose uvid u najvažnije političke borbe širom Kantona Sarajevo. Na redu je jedna od ključnih općina – Novi Grad, najmnogoljudnija općina u Kantonu, koja će biti poprište izborne utrke između trenutnog načelnika Semira Efendića i protukandidata „Trojke”, Mirze Selimbegovića

 

Glavni favorit je Semir Efendić, aktuelni načelnik općine, koji već godinama uživa stabilnu podršku među stanovnicima Novog Grada. Na prošlim izborima, Efendić je izašao kao pobjednik, iako je tada još bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA). Ove godine, međutim, dolazi s novim imidžem i novom ulogom – kao predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Njegovu kandidaturu podržavaju i koalicioni partneri iz SDA i Demokratske fronte (DF), čime Efendić ulazi u utrku s jakom podrškom desnog političkog saveza. Poznat po svojoj dugogodišnjoj prisutnosti u javnom životu ove općine, Efendić se nastoji pozicionirati kao stabilna i provjerena opcija za još jedan mandat.

 

Njegov glavni protukandidat je Mirza Selimbegović, trenutni predsjednik Općinskog vijeća Novi Grad. Kao novo lice na političkoj sceni u smislu načelničke utrke, Selimbegović predstavlja opoziciju i dolazi uz podršku „Trojke” – političkog saveza kojeg čine Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i Pravda (NiP) i Naša stranka (NS). Selimbegovićev ulazak u utrku donosi dinamiku i nudi alternativu trenutnom rukovodstvu, a kao neko ko već ima iskustvo u radu s vijećem, nastojat će privući glasače koji traže promjenu.

 

 

Novi Grad je općina od velike važnosti, ne samo zbog broja stanovnika, već i zbog činjenice da je to jedna od ključnih tačaka u političkoj borbi za Kanton Sarajevo. Na prošlim izborima, Semir Efendić je uspio odnijeti pobjedu u tijesnoj utrci protiv Adnana Delića, kandidata iz NiP-a, što pokazuje koliko su ovi izbori uvijek neizvjesni i napeti.

 

Pitanje koje sada postavljamo je – hoće li Efendić uspjeti zadržati povjerenje birača ili će Selimbegović uspjeti pridobiti nove glasače i napraviti preokret? Može li ovaj izborni ciklus donijeti promjene i kreirati novu budućnost za Novi Grad?

 

Vaše mišljenje je ključno! Pratite naše ankete, glasajte i budite dio odlučujućih izbornih procesa za općinu Novi Grad!

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook