i dalje niko ništa

Iako je SDA najavila krivičnu prijavu zbog skandaloznog nastavnog plana u RS, iz Tužilaštva BiH tvrde da još ništa nisu zaprimili

Front13.09.24, 15:20h

Iako je SDA najavila krivičnu prijavu zbog skandaloznog nastavnog plana u RS, iz Tužilaštva BiH tvrde da još ništa nisu zaprimili
Prema novom nastavnom planu i programu, djeca u RS će učiti o 'odbrambeno oslobodilačkom ratu' u BiH i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao o herojima tog rata

 

 


Prošlo je osam dana od najave SDA da će podnijeti krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog skandaloznog nastavnog plana i programa za 9. razred u osnovnim školama u RS.


Prema novom nastavnom planu i programu, djeca u RS će učiti o 'odbrambeno oslobodilačkom ratu' u BiH i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao o herojima tog rata, podsjeća Raport.


U nastavnom planu nema ni riječi o tome da su oni presuđeni za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine koje su počinili.


S obzirom na to da se ovaj nastavni plan može tumačiti kao glorificiranje ratnih zločina što je kažnjivo po Krivičnom zakonu BiH, postavljalo se pitanje hoće li se u sve uključiti Tužilaštvo BiH.


No, oni su se odmah ogradili kazavši da nisu nadležni za nastavne planove, ali da ukoliko neko smatra da postoje inkriminirajući detalji, može podnijeti krivičnu prijavu.


A, krivčnu prijavu najavila je SDA.


"S obzirom na to da bi se primjenom novog nastavnog plana u školama u entitetu RS veličali ratni zločinci i negirao genocid, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno je po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak protiv ministrice Željke Stojičić. Ako se to ne desi, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave po kojoj će Tužilaštvo BiH morati postupiti", naveli su u saopćenju od 5. septembra.


Već dan poslije, dakle 6. septembra, Tužilaštvo je kazalo da nije nadležno.


Dakle, prošlo je već sedam dana od kada je Tužilaštvo BiH izjavilo da neće postupati.


Tužilaštvu BiH Raport se obratio s pitanjem da li je iko u međuvremenu podnio prijavu.


"Kao što smo i prije nekoliko dana odgovorili, Tužiteljstvo BiH nije zaprimilo prijavu u vezi sa navedenim.


Tužiteljstvo BiH je pravosudna institucija i nema nadležnosti za intervencije u oblasti nastavnih planova i programa nadležnih ministarstava nauke ili prosvjete.


Sve fizičke i pravne osobe koje smatraju da u određenim radnjama i postupanjima postoje elementi kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, mogu podnijeti prijavu tužiteljstvu", naveli su u odgovoru za Raport.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook