Amerika čeka novog predsjednika

Trump u problemima: Harris ima veće šanse za pobjedu na izborima

Front12.09.24, 20:49h

Trump u problemima: Harris ima veće šanse za pobjedu na izborima
Među glasačima koji su rekli da su čuli barem nešto o raspravi u utorak, 53 posto je reklo da je pobijedila Harris, a 24 posto da je pobijedio Trump, a ostali su rekli da nije niti jedno ili nisu odgovorili

 

 

Demokratska potpredsjednica SAD-a Kamala Harris vodi  protiv republikanca Donalda Trumpa sa 47 posto prema 42 posto u utrci za pobjedu na predsjedničkim izborima 5. novembra, povećavajući svoju prednost nakon debate protiv bivše predsjednika za koju glasači uglavnom misle da je u njoj ona pobijedila, pokazuje Reuters/Ipsos istraživanje koje je zatvoreno u četvrtak.


Dvodnevna anketa je pokazala da Harris ima pet postotnih poena prednosti među registrovanim biračima, malo iznad četiri poena prednosti koju je imala u odnosu na Trumpa u anketi Reuters/Ipsos od 21. do 28. augusta.


Među glasačima koji su rekli da su čuli barem nešto o raspravi u utorak, 53 posto je reklo da je pobijedila Harris, a 24 posto da je pobijedio Trump, a ostali su rekli da nije niti jedno ili nisu odgovorili.


Nekih 52 posto onih koji su upoznati s raspravom reklo je da je Trump posrnuo i da nije djelovao oštro, dok je 21 posto reklo to za Harris. Među republikanskim biračima, jedan od pet je rekao da Trump nije djelovao oštro.


Harris, 59, stavila je Trumpa, 78, u defenzivu u borbenoj predsjedničkoj debati s nizom napada na njegovu sposobnost za dužnost i njegove bezbrojne pravne nevolje, naglašavajući Trumpovu osudu za kazneno djelo zbog optužbi da je krivotvorio poslovne podatke.


Otprilike 52 posto birača upoznatih s raspravom reklo je da je Harris "ostavila dojam višeg moralnog integriteta", u usporedbi s 29% koji su isto rekli za Trumpa.

 

(FENA/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook