Najavili masovno okupljanje

Vlada FBiH traži novi sastanak s penzionerima zbog protesta, oni poručili: 'Ne idemo na ulicu iz obijesti...'

Front12.09.24, 20:23h

Vlada FBiH traži novi sastanak s penzionerima zbog protesta, oni poručili: 'Ne idemo na ulicu iz obijesti...'
Po pitanju isplate jednokratne novčane pomoći najugroženijim penzionerima, u Ministarstvu ističu da je dogovor da se ona isplati iz rebalansa federalnog budžeta

 

 

Vlada Federacije BiH održala je jučer sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o zahtjevima penzionera, ali i protestima koji su najavljeni za 3. oktobar u podne ispred zgrade Vlade u Sarajevu, piše Oslobođenje.


Prilikom razmatranja godišnjeg izvještaja o radu Federalnog zavoda PIO/MIO za 2023. godinu, Vlada je donijela zaključak kojim poziva predstavnike Saveza udruženja penzionera u FBiH na sastanak sa delegacijom Vlade. Sastanak je planiran za 17. septembar u Sarajevu, a delegaciju Vlade činit će federalni premijer Nermin Nikšić, njegov zamjenik Vojin Mijatović, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, ministar finansija Toni Kraljević i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Halil Subašić.

 

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Redžo Mehić potvrdio je za Oslobođenje da će 17. septembra Vladi predati potpisane peticije kojim traže ispunjenje njihovih zahtjeva.

 

Kako je poznato, na sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH koja je održana 15. maja ove godine, doneseni su zaključci kojim se traži povećanje penzija za deset posto počevši od decembra 2023, dok se drugi zahtjev odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000, te po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 KM.

 

Od federalne Vlade i Parlamenta traže da se ide u hitnu izmjenu Zakona o PIO/MIO. Izmjenom člana 79. Zakona omogućit će se usklađivanje/povećanje penzija prema rastu prosječne plate u FBiH, a promjenom člana 80. omogućit će se vanredno povećanje penzija.

 

- Upravni odbor Saveza nakon iscrpljenih svih mogućnosti u pregovorima sa Vladom FBiH donio je odluku o organizovanju mirnih, demokratskih protesta 3. oktobra sa početkom u 12 sati. Obavijestili smo i policijske organe o broju učesnika, lokaciji i vremenu, kako bi mogli preduzeti odgovarajuće mjere. Izvinjavamo se građanima i ujedno im želim poručiti da mi ne idemo na ulicu iz obijesti, nego iz prijeke potrebe i nevolje - rekao je Mehić.

 

Odluka o održavanju protesta penzionera donesena je prekjučer u Fojnici, na sastanku na kojem su bili predstavnici 61 udruženja penzionera u FBiH. Kada je riječ o ispunjavanju zahtjeva penzionera, u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kažu da su zahtjevi penzionera opravdani i neophodni za unapređenje materijalnog položaja ove populacije.

 

Po pitanju isplate jednokratne novčane pomoći najugroženijim penzionerima, u Ministarstvu ističu da je dogovor da se ona isplati iz rebalansa federalnog budžeta.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook