NERMIN NIKŠIĆ O ENERGETSKOM SISTEMU

Zatekli smo u Elektroprivredi BiH katastrofu, dug od 140 miliona KM! Nisam mogao vjerovati u kakvom stanju su...

Biznis Klub11.09.24, 20:11h

Zatekli smo u Elektroprivredi BiH katastrofu, dug od 140 miliona KM! Nisam mogao vjerovati u kakvom stanju su...
Cijene električne energije su jednostavno morale rasti ako želimo održati sistem funkcionalnim, a i dalje ćemo imati struju koja je među najjeftinijim u Evropi - ističe premijer FBiH

 

 

 

Moram naglasiti da je stanje koje je u Elektroprivredi BiH zatekla nova uprava bilo katastrofalno. Zatečen je dug od 140 miliona KM u kompaniji koja bi po svim parametrima morala biti profitabilna. Nisam mogao vjerovati u kakvom su stanju zatečene brojne elektrane koje bi morale biti na najvišem nivou urednosti i funkcionalnosti. 


Cijene električne energije su jednostavno morale rasti ako želimo održati sistem funkcionalnim, a i dalje ćemo imati struju koja je među najjeftinijim u Evropi. Također, 430.000 građana neće biti obuhvaćeno bilo kakvim poskupljenjem. Za 50 posto građana čiji su računi od 50 do 80 KM povećanje će se kretati od 0,04 feninga do maksimalno 30 feninga dnevno. 
Najugroženije kategorije stanovništva će biti subvencionisane. 


Pored lošeg upravljanja, jedan od razloga gubitaka je i niska produktivnost rudnika, koja je dodatno rasla učestalim protestima i štrajkovima rudara. Zato smo sa rudarima zaključili novi kolektivni ugovor kojim smo im osigurali dostojna primanja, a građanima Federacije, nadamo se, stabilan dotok rude nužne za održivost i razvoj elektroenergetskog sektora. 


Također, usvojili smo set energetskih zakona kojim idemo ukorak s vremenom i dio opterećenja i težišta prebacujemo na obnovljive izvore energije. Na taj način dodatno stabilizujemo mrežu, osiguranjem prihoda iz različitih izvora - objavio je premijer FBiH Nermin Nikšić na svom FB profilu još jedan dio iz intervjua koji je dao za portal Capital.ba.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook