'Općina važnija od deset drugih'

Koliko bi odluka NiP-a Centar da podrži nekog drugog kandidata mogla utjecati na Mandića i hoće li to Konaković poništiti?

Front11.09.24, 16:51h

Koliko bi odluka NiP-a Centar da podrži nekog drugog kandidata mogla utjecati na Mandića i hoće li to Konaković poništiti?
NiP je u Centru, u međuvremenu, zbog čudnih akcija Ademovića i kompanije žestoko uzdrman i izgubio je određeni kredibilitet koji je imao prvi put

 

 

Bitka za Općinu Centar vjerovatno je najzanimljivija bitka ovih lokalnih izbora, piše Raport.

 

Kao centralna općina glavnog grada, ali i zbog izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da je ona važnija od deset drugih, ona ima simbolično značenje za stranke koje se nadmeću za vlast.


Za čelnu poziciju ove Općine ove godine se bori čak pet kandidata, a kao favoriti se ističu trenutni načelnik Srđan Mandić, kojeg kandidiraju SDP i NS, i Dennis Gratz koji je kandidat lažne troje - SDA, DF-a i SBiH-a.
 

Iako se NiP pokušao držati po strani, situacija se zakomplicirala posljednjih dana. Naime, od ranije je poznato da Općinska organizacija NiP Centar ima veliki problem s Mandićem zbog čega su pokušali oragnizirati njegov opoziv. Stvar je pred predizbornu kampanju presjekao lider NiP-a Elmedin Konaković koji je kazao da NiP neće podržati niti jednog kandidata, pokušavajući tako pomoći Mandiću odnosno da zadrži dobar odnos sa partnerima iz SDP-a i Naše stranke.
 

Sad se desio novi zaplet kada je NiP Centar počeo u svoje prostorije ugošćavati druge kandidate, pa i Gratza, s ciljem da donesu odluku mimo one koju je predsjednik stranke već donio. A to je - kome ipak dati podršku.
 

Prema nezvaničnim informacijama, nakon 'intervjua', NiP Centar - kojim rukovodi Jasmin Ademović - odlučio je podržati Tarika Jažića kojeg kandidiraju Za nove generacije i Platforma za progres.


No, koliko takva uloga NiP-a može uopće utjecati na izborni rezultat, posebno Srđana Mandića koji je prvobitno bio i kandidat ove stranke?


NiP je na prošlim izborima imao 5.726 glasova i s tim je bio prva stranka u Centru. Slijedila ih je Naša stranka, pa SDA te SDP.


Mandić je imao 16.670 glasova i imao je duplo više glasova nego svi kandidati skupa, a bilo ih je još troje.
 

Ukoliko se prihvati da su svi koji su glasali za NiP, glasali i za Mandića kao načelnika, znači da je skoro trećinu glasova dobio od ove stranke.

 

Mandiću dakle ostaje još skoro 11.000 glasova. No, situacija je sad znatno drugačija. I za NiP i za Mandića.
 

Iako nije bio savršen, Mandić je uspio završiti određene projekte ali i strateške stvari vezane za Općinu Centar. Možda je njegov najveći uspjeh to što je zaustavio određenu sumnjivu gradnju, za koju je šakom i kapom dozvole dijelio njegov prethodnih SDA-ovac Nedžad Ajnadžić.
 

Mandiću je u popularnosti pomogao i pokušaj opoziva koji je forsirao NiP Centar. Iz svega je Mandić izašao kao pobjednik, ali i žrtva političke prevrtljivosti lokalnog NiP-a koji je napravio pakt sa političkim neprijateljima Trojke.
 

NiP je u Centru, u međuvremenu, zbog čudnih akcija Ademovića i kompanije žestoko uzdrman i izgubio je određeni kredibilitet koji je imao prvi put.
 

Tako da je faktički upitno i diskutabilno koliko bi odluka NiP-a da podrži Jažića mogla naštetiti Mandiću.
 

Isto tako, pitanje je da li će takva odluka NiP-a Centar uopće zaživjeti. Naime, potezi koje povlači Ademović mlađi u ovoj organizaciji kose se sa onim što je odlučio predsjdenik stranke Elmedin Konaković. Nezvanične informacije govore čak i da bi Konaković mogao poništiti ovakvu odluku svoje organizacije ukoliko ona bude zvanično i potvrđena.
 

Time bi Konaković mogao vratiti autoritet, pokazati da ipak vlada strankom i da je njegova ipak zadnja. Jer, soliranje NiP-a Centar i potezi mlađahnog Ademovića, koje navodno diktira njegov otac Kemal Ademović, pokazuju da se ova organizacija ozbiljno odmetnula i da unutar stranke postoji određeni raskol.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook