Nakon što se 'povukao iz muzike'

Gdje je nestao reper Dr. Zo? Sa kolegom Dženanom Smajićem ruši granice, uvode digitalizaciju u bh. poljoprivredu

Biznis Klub08.09.24, 10:49h

Gdje je nestao reper Dr. Zo? Sa kolegom Dženanom Smajićem ruši granice, uvode digitalizaciju u bh. poljoprivredu
Poljoprivreda je, uz muziku, njegova velika ljubav u kojoj pomjera granice, tako da je sada sa svojim kolegom Dženanom Smajićem, kojeg je upoznao za vrijeme studiranja na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo

 

 

Dženan Hodžić, bosanskohercegovačkoj javnosti poznatiji po muzičkom alijasu Dr. Zo, publiku je iznenadio kada se poslije 2011. godine povukao iz muzike. Razlog je bio taj jer je odlučio da se bavi poljoprivredom. Danas uspješno uzgaja brojne egzotične sorte na svom imanju u Topuzovom polju kod Visokog.


Poljoprivreda je, uz muziku, njegova velika ljubav u kojoj pomjera granice, tako da je sada sa svojim kolegom Dženanom Smajićem, kojeg je upoznao za vrijeme studiranja na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, angažiran na inovativnom projektu kojim je želi unaprijediti i modernizirati kroz digitalizaciju i primjenu novih tehnologija u proizvodnji.

 

dr-zo-dzenan-smajic


- Volim izazove koji pomjeraju granice i čime god da se bavim nastojim da to i postignem. Naš novi projekat se fokusira na digitalizaciju poljoprivrednog sektora kroz primjenu naprednih tehnologija kao što su umjetna inteligencija (AI), Internet stvari (IoT), robotika i dronovi. Cilj projekta je pomoći poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini da unaprijede svoje proizvodne procese, povećaju efikasnost i smanje troškove kroz inovativna rješenja - pojašnjava Dženan Hodžić. 

 

dr-zo-poljoprivreda


Dženan Smajić ističe da je jedan od ključnih aspekata njihovog projekta korištenje AI tehnologije za automatsko praćenje zdravlja usjeva i ranu detekciju bolesti i štetočina.


-  Mi smo napravili vlastitu neuronsku mrežu tj. naš AI koji je usmjeren na poljoprivredu. Naši roboti opremljeni kamerama pregledaju biljke sa tla, dok dronovi prikupljaju podatke iz zraka, omogućavajući sveobuhvatan pregled stanja usjeva. Integracija s IoT senzorima omogućava praćenje uvjeta u tlu i okolišu u realnom vremenu, što poljoprivrednicima daje konkretne podatke na temelju kojih mogu donositi bolje odluke. Projekat predstavlja važan korak prema modernizaciji poljoprivrede, povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača i održivom razvoju kroz optimizaciju resursa i smanjenje otpada. Naš krajnji cilj je kreirati pametna poljoprivredna rješenja koja će poljoprivrednicima olakšati svakodnevne zadatke i poboljšati njihovu proizvodnju - kaže Dženan Smajić. 

 

dr-zo-poljoprivreda-4


Svoj projekat oni će predstaviti u četvrtak, 12. septembra, u 11 sati u Parku Ravne II u Visokom. 


- Nadamo se da ćemo ovu priču uspjeti približiti što većem broju ljudi koji se bave poljoprivredom u BiH, a potom i u regionu. Naše dosadašnje aktivnosti realizovane su u okviru EU4AGRI projekta koji finansira Evropska unija. Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA). Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta, te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini - kaže Dženan Hodžić.

 

dr-zo-poljoprivreda-3

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook