'PLENKOVIĆ TO RADI POGREŠNO'

Milanović: 'Političko Sarajevo i njegovi 'sponzori' ne mare za Hrvate u BiH, moramo naći način da im pomognemo'

Front07.09.24, 15:21h

Milanović: 'Političko Sarajevo i njegovi 'sponzori' ne mare za Hrvate u BiH, moramo naći način da im pomognemo'
Milanović upozorava "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće nitko". Smatra i da je način na koji to rade Plenković i njegovi "trabanti" pogrešan

 

 


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu je rekao da se on i hrvatski premijer moraju dogovoriti kako pomoći Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava jer, kako je kazao, političko Sarajevo i njegove sponzore, Ured visokog predstavnika i SAD, to ne zanima.


Milanović je na ZeGeVege festivalu održivog življenja komentirao dvodnevni posjet šefa vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini i ustanovio da je "konačno popio tabletu za hrabrost" te je, čim je progovorio o neravnopravnosti Hrvata, dobio istu reakciju kao i on.


- Plenković je sad bio dva dana u Bosni i Hercegovini. Konačno popio tabletu za hrabrost i nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo - rekao je Milanović, javila je Hina.


Dodao je kako on o tome priča što tiše, što glasnije već šest godina.


- Moramo se dogovoriti što da napravimo za te ljude. Političko Sarajevo i njegovi sponzori, to je Ured visokog predstavnika i američka ambasada, ne zanimaju bosanskohercegovački Hrvati već tko je šef tajne službe i kako surađuje s Amerikancima u suzbijanju militantnog islama. To je jedino što ih zanima - istaknuo je Milanović.


Uz zaključak da Plenković, nakon što je konstatirao problem, "sad pet godina može biti miran", Milanović tvrdi da je odnos "ekipe" iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću isti kao prema njemu.


- Čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao ja, nastavio je i dodao s tim ljudima, nažalost, ne ide na lijep i učtiv način - poručio je Milanović.


Upozorio je da "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće nitko".


Milanović smatra da je način na koji to rade Plenković i njegovi "trabanti" pogrešan.


- Ja govorim jasno, ali nemam instrumente, on petlja, a ima instrumente - rekao je predsjednik RH.


Plenković je u srijedu i četvrtak boravio u BiH. Sastao se s čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH te predsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem.


Njegov posjet je naišao na kritike dijela bh. javnosti, medija i stranaka s bošnjačkim predznakom, navodi Hina.


Milanović je danas komentirao i potez Milorada Dodika koji je u udžbenike ubacio Ratka Mladića i Radovana Karadžića kao ratne heroje.


- Što god ja pokušavam popraviti, on zezne. On je sugovornik za sve bosansko-hercegovačke Hrvate u politici. Nažalost, Dodik tu previše kalkulira i igra se vatrom. Nepotrebno potpuno - rekao je Milanović.


- Ja mu svaki put kažem da smiri loptu. Nazovem ga, ne baš često, ali... Čujemo se, kažem mu da olabavi malo - kazao je Milanović.

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook