Žele povećanje

Spremaju li penzioneri masovne proteste: Poznato šta traže, hoće li im udovoljiti?

Front06.09.24, 17:28h

Spremaju li penzioneri masovne proteste: Poznato šta traže, hoće li im udovoljiti?
Kakve će korake poduzeti ako Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima, odnosno hoće li održati masovne proteste, bit će poznato sredinom naredne sedmice

 

 

Koliko su penzioneri u Federaciji BiH ustrajni u svojim zahtjevima prema Federalnoj vladi, kojima, u najkraćem, traže povećanja svojih primanja, govori podatak da je njih gotovo 80.000 do sada potpisalo peticiju kojom pokušavaju izvršiti svojevrsni pritisak na vlasti da se njihov sve teži materijalni položaj popravi, piše Avaz.

 

Tako penzioneri, podsjetimo, mjesecima traže da se počne raditi na izmjenama Zakona o PIO/MIO, posebno na članovima koji se odnose na redovno i vanredno usklađivanje penzija.

 

Ova populacija, zapravo, traži novu formulu za izračun, prema kojoj bi se penzije usklađivale odnosno uvećavale prema rastu prosječne plaće i troškova života, umjesto da se, kao do sada, vezuje uz BDP. Zbog trenutnih nepovoljnih parametara, penzioneri su ostali uskraćeni za vanredno usklađivanje, a ono redovno je iznosilo svega 6,5 posto.

 

Traže povećanje penzija od sedam posto, što bi u konačnici, u ovoj godini, zajedno s redovnim usklađivanjem, iznosilo 13,5 posto. Dok se to ne osigura, ne odustaju ni od jednokratne novčane pomoći, ali tražit će od Vlade FBiH da osiguraju urednu uplatu svih poreza i doprinosa za PIO.

 

Kakve će korake poduzeti ako Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima, odnosno hoće li održati masovne proteste, bit će poznato sredinom naredne sedmice.

 

Prema riječima Redže Mehića, predsjednika Saveza, na tom sastanku će biti svi predsjednici udruženja penzionera, skupština i nadzornih odbora, njih 180.

 

- Razmotrit ćemo i sagledati kompletnu situaciju, a što se tiče naših zahtjeva, to je minimum - rekao je Mehić.

 

Penzionerima u Federaciji BiH, inače, jučer su isplaćena avgustovska primanja. Najniže penzije su isplaćene u iznosu od 573, 53 KM. Iznos zagarantirane penzije je 684,48 KM, a najviše 2.867,65 KM.

 

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za avgust bilo 366.983, iznosi 723,39 KM.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook