O ZAJEDNIČKOM KORIDORU

Andrej Plenković odgovorio na kritike povodom otvaranja mosta Hercegovina: 'Ako je nekome krivo, meni je žao'

Front04.09.24, 13:29h

Andrej Plenković odgovorio na kritike povodom otvaranja mosta Hercegovina: 'Ako je nekome krivo, meni je žao'
Predsjednik hrvatske Vlade je poručio kako želi unaprijediti odnose i riješiti otvorena pitanja

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio medijima nakon održanog sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, piše Avaz

 

Plenković, koji boravi u dvodnevoj posjeti BiH, jedan je od govornika i počasnih gostiju na svečanom otvaranju mosta Hercegovina. 

 

Tokom odgovaranja na pitanja novinara, te o kritikama "da mu nije mjesto tu". Također, rekao je da je je uloga Hrvatske "čestitarska i posmatračka", ali i da je kritika neprimjerena jer je riječ o zajedničkom koridoru. 

 

- Ako je nekome krivo, meni je žao - poručio je Plenković.

 

Predsjednik hrvatske Vlade je još jednom poručio kako želi unaprijediti odnose i riješiti otvorena pitanja. Istakao je da su se okolnosti poboljašale od posljednje posjete. 

 

Plenković smatra da se dobra saradnja reflektira u ekonomskoj razmjeni dvije zemlje, koja bi trebala biti oko 3,8 milijardi eura. 

 

Krišto je naglasila da je ovo Plenkovićeva prva posjeta nakon što je dobio novi mandat na ovom mjestu te dodala da je to "potvrda dobrih odnosa između BiH i Hrvatske, te potvrda da je iskren prijatelj BiH". 

 

Podsjetila je na posjetu Plenkovića u januaru, kad su s njim došli premijer Nizozemske Mark Rutte i predsjedavajuća Evropske komisije Ursula Von der Leyen

 

- Zahvaljujući lobiranju Hrvatske i Andreja Plenkovića između ostalog, Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU - kazala je Krišto, dodavši da je ta posjeta bila ključna za poboljšanje odnosa među vladajućom koalicijom. 

 

Istakla je da su teme sastanka bili projekti između BiH i Hrvatske, a onda se osvrnula i na odnose među vladajućom koalicijom ususret lokalnim izborima u našoj zemlji. 

 

- Vode se predkampanje i službene kampanje, pa se ne može mnogo uraditi u ovom periodu. Ipak, nadam se da ćemo tokom septembra nastaviti s razgovorima. Čekaju nas obaveze na evropskom putu -  kaže Krišto.

 

Krišto je najavila da je Izborni zakon BiH jedan od ključnih dijelova EU puta, a potom se osvrnula i na neuspjeh s usvajanjem Reformske agende. 

 

- Što se tiče Plana rasta, odnosno Reformske agende, žao mi je što nije došlo do usvajanja ovog dokumenta na kojem smo radili osam mjeseci. Žao mi je što je to opozicija iskoristila kao politički alat - rekla je Krišto.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook