Podnesene krivične prijave

Nedeljko Elek i Ljubiša Ćosić naredili uništavanje zastave BiH na Jahorini

Front03.09.24, 15:56h

Nedeljko Elek i Ljubiša Ćosić naredili uništavanje zastave BiH na Jahorini
Da stvar bude gora, iza ovog poteza stoje vlasti entiteta RS iako se zastava ne nalazi na teritoriji tog entiteta nego duboko na prostoru Općine Trnovo u Federaciji BiH

 

 

Zastava BiH, koju su pripadnici Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo postavili na jahorinskom vrhu Košuta, uništena je samo dan nakon postavljanje.

 

- Da stvar bude gora, iza ovog poteza stoje vlasti entiteta RS iako se zastava ne nalazi na teritoriji tog entiteta nego duboko na prostoru Općine Trnovo u Federaciji BiH. Zastava će naravno ponovo biti vraćena, a protiv Nedeljka Eleka podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela oštećenja i otuđenja tuđe stvari.

 

 

Iza uklanjanja zastave javno su stali predsjednik Nadzornog odbora ski-centra Jahorina Nedeljko Elek i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iznoseći neistine da se radi o prostoru entiteta RS i nebuloze kako na Jahorini može stajati jedino zastava republike srpske, simboli nemanjića itd. - stoji u Facebook objavi načelnika Općine Novi Grad, Semira Efendića

 

Elek je, kako piše RTRS kazao da je postavljanje zastave BiH "provokacija i da je odmah jutros uklonjena, a slučaj je prijavljen policiji".

 

- Oni su zastavu postavili jučer. Došli su sa kvadovima na Јahorinu, a jedan od njih je nosio ratnu zastavu. Kasnije je utvrđeno da je riječ o pripadniku federalnog MUP-a, koji je uhapšen u Krupcu - istakao je Elek.

 

Visina jarbola zastave koja je postavljena bila je 12 metara.

 

 

 

Radi se o lokalitetu na kojem se nekada nalazio komunikacijski radarski centar JNA avijacije i protivavionske odbrane. Zanimljivo je da je ovaj položaj JNA bio na meti NATO udara 1995. godine kada su uništeni radarski sistemi, a dejtonskom administrativnom linijom ovaj dio Jahorine pripao je Federaciji BiH, odnosno Općini Trnovo.

 

Javnosti je manje poznato da otprilike polovina planine Jahorina - jugoistočna strana pripada Federaciji BiH, dok se sjeverozapadni dio gdje se nalazi i Ski-centar Jahorina nalazi na teritoriji entiteta RS.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook