Rat u Ukrajini

Rafael Grossi: Ukrajinski napad na Kursk mogao bi dovesti do nuklearne katastrofe

Front27.08.24, 17:07h

Rafael Grossi: Ukrajinski napad na Kursk mogao bi dovesti do nuklearne katastrofe
Elektrana trenutno još radi veoma blizu normalnim uslovima, ali to znači da je situacija u pogledu njene sigurnosti još ozbiljnija

 

 

Čelnik agencije UN-a za nuklearni nadzor, Rafael Grossi, izjavio je nakon posjete ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk u utorak da postoji rizik od nuklearne nesreće i da je situacija ozbiljna.

 

- Opasnost ili mogućnost nuklearne nesreće je u blizini - kazao je Grossi novinarima, komentirajući činjenicu da se vode borbe u okolnoj regiji Kurska.

 

Rusija tvrdi da je postrojenje više puta napadnuto od ukrajinskih snaga koje su udaljene samo 40 kilometara nakon što su ovog mjeseca zauzele dio ruske  teritorije. Ukrajina tek treba odgovoriti na optužbe.

 

Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je na konferenciji za novinare da je postrojenje izuzetno krhko jer nema zaštitnu kupolu.

 

Kazao je da elektrana trenutno još radi veoma blizu normalnim uslovima, ali to znači da je situacija u pogledu njene sigurnosti još ozbiljnija.

 

Ruska državna nuklearna kompanija Rosenergoatom saopćila je da se Grossi uspio uvjeriti da reaktor broj tri u elektrani radi planiranim kapacitetom, dok je četvrti reaktor od nedjelje na planiranom održavanju. Pokazan mu je i novi reaktorski blok koji je u izgradnji, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

 

(FENA/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook